НОВИНИ

Евакуация на екипажа на "Вера Су" засега няма да има - собственикът отказва

екокатастрофа провал изтеглянето заседналия камен бряг кораб обзор
bnt avatar logo
от БНТ
08:28, 01.10.2021
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Евакуация на екипажа на заседналия край Камен бряг кораб не е започнала. Тя трябва да се случи със съгласието на собственика. Отправени са писмени искания за информация към корабособственика. Официалният отговор е, че към този момент екипажът се намира в безопасност и не е необходимо напускане на кораба. Напускането на кораба е с други последствия, които компетентните органи може да обяснят - как се променя статута в ситуация, когато си арестуван и се напусне кораба.

Това заяви главният директор на ГД "Аварийно спасителна дейност" Румен Николов на брифинг пред медиите.

Работи се по два основни аспекта - недопускане на жертви и предотвратяване на екокатастрофа, уточни той.

В този момент на борда се намират 9 човека и изпълняват задълженията, които са им поставени от корабособственика и капитана. Предприети са мерки, ако се стигне до евакуация, тя да бъде в рамките на 20-30 минути. Предвидено е да се изведат хората и да им се предоставят условия за прегледи и битуване на брега, където ще бъдат карантинирани. След карантинирането им ще бъдат разпитани.

На всеки два часа се води контакт с кораба, в момента екипажът е подсигурен с храна и вода и нямат никакви проблеми, каза още Николов.

Предвидени са мерки, ако се наложи, за спасяване на хората от брега, така и система за действия с вертолет.

Директорът на регионална дирекция "Пожарна безопасност" Дарин Димитров обясни, че е взето решение да се изградят съоръжения за евентуална евакуация на екипажа, ако те поискат. Едното съоръжение е прокарване на спасителна мрежа от скалата към кораба, парапети от въжета и стълби. Поставена е и тринога и система от въжета - т.нар тролей. Има подготовка от водолази и спасителна лодка, които могат също да бъдат използвани.

Кметът на Каварна Елена Балтаджиева уточни, че частичното бедствено положение в Яйлата е въведено заради лошото време и желанието на екипажа да се евакуира, както и заради опазването на околната среда, за да не се случи екокатастрофа.

Пред екокатастрофа: Провал в изтеглянето на заседналия край Камен бряг кораб

Тя заяви, че след 17.00 часа времето е станало много лошо и се е появил силен вятър.

Ограниченията да не се допускат цивилни граждани и туристи до скалите в близост до кораба са заради хлъзгавата отсечка, която е опасна при такова време.

Снощи до 2.00 часа са изготвяни подпомагащи съоръжения. Община Каварна е подсигурила всичко за евентуална евакуация, което зависи от тях - възможности за настаняване, уведомени са всички органи, каза още Балтаджиева.

Фирмата, участвала в акцията за "Курск", подготвя план за кораба край Камен бряг

Главният директор на ГД "Аварийно спасителна дейност" Румен Николов допълни още, че липсата на опит и подходяща техника не е дало възможност за разтоварването и изтеглянето на кораба да се извърши успешно. Той уточни, че времето е застрашавало и плавателните съдове, които са били наблизо.

Разработен е обаче план за следващия етап за изваждане на кораба - предприети са мерки със значително по-сериозна подготовка. Водят се разговори с плавателен съд да се намали дистанцията за претоварването. Това може да стане в понеделник - вторник, когато се очаква "времеви прозорец" - вятърът и вълната да паднат. Очаква се нов водолазен оглед и пристъпване на операция по облечкаване на товара.

Корабът е застанал 15-16 метра върху дъното и при промяна на тежестта е възможно да се получи пречупване. Затова се подготвят планове за неговото укрепване.

Вижте повече във видеото

След извършения оглед на кораба е установено, че в носовата част, където е срещата на кораба с камъка има процеп в носа на кораба. В резултат, на което има нахлуване на вода, но не е сериозно. Има и протриване на кораба с размери - 40-50 см. и ширина 7-8 см. Няма нарушаване на цялостта на хамбара. Редовно се правят измервания.

Николов обясни, че "Вера Су" е заседнал заради навигационна грешка. В момента, в който е трябвало да направи паварот, не е имало никой на мостика на кораба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво време ни очаква през октомври?
Какво време ни очаква през октомври?
В последния момент: Избегнаха парализирането на правителството на САЩ
В последния момент: Избегнаха парализирането на правителството на САЩ