НОВИНИ

Евакуираните с правителствения самолет деца от Каварна нямат симптоми на КОВИД-19

bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 27.02.2020
Чете се за: 01:23 мин.
Регионални

Заради коронавируса 20 ученици и четирима преподаватели от Професионалната земеделска гимназия в Каварна бяха евакуирани с правителствения самолет тази нощ от Италия.

Това стана по разпореждане на премиера Бойко Борисов, съгласно указанията на Националния оперативен щаб във връзка с новия коронавирус. Децата и възрастните се чувстват добре и нямат симптоми на КОВИД-19.

Децата са по домовете си и за тях ще се грижат родителите през следващите 14 дни, когато ще са под карантина. Всичко е наред с 22-ата ученици и четирима преподаватели от земеделската гимназия в Каварна.

Децата и възрастните са задължени да измерват температурата си сутрин и вечер и ако има отклонения в стойностите, веднага да информират личния им лекар.

По време на престоя си в Италия, групата от Каварна не е имала пряк контакт с жители на Милано.

Oперацията по транспортирането на българските деца и техните преподаватели с правителствения самолет е преминала успешно. Тя е осъществена с помощта на Министерствата на външните работи, на здравеопазването, на образованието и на консулските служби в Италия.

Правителственият самолет кацна на летище Варна около 3.00 часа тази сутрин. Още с качването си на борда в Италия децата са били прегледани от медицински специалисти. Втори преглед е имало и у нас от експерти на Регионалната здравна инспекция.

Иван Портних, кмет на Варна: Няма деца със симптоми или данни за заболяване, бяха наистина в едно добро настроение.

От миналата събота децата са били на обучение в Италия по програмата "Еразъм". Ден по-късно станало ясно, че в страната има доказан случай на коронавирус. Докато се организирала евакуацията им, учениците били настанени във ферма на 8 километра от Милано. Единственият им контакт бил с четирима местни, които работят там. От днес децата са в 14-дневна карантина по домовете си.

Жоро Тошков, началник на РУО-Добрич: Първо ги чака т. нар. дистанционно обучение, за да наваксат с материала или по-модерния термин е "Облак обучение" и след това допълнителни занимания, допълнителна подготовка от учители, въобще каквото преценят колегите."

По време на карантината ще се следи състоянието на децата.

Елена Балтаджиева, кмет на Каварна: Ако някой евентуално има някакъв симптом, те са инструктирани да не си напускат домовете, личните лекари веднага да бъдат информирани и на място да се реагира.

В принудителна ваканция са и преподавателите, придружавали децата в Италия.

Таня Михайлова - зам.-министър на образованието и науката: Тъй като не се знае дали ще са в болничен, дали личните лекари ще им издадат такъв. Разпореждането е те да бъдат в служебен отпуск и да не е за сметка на платения им годишен отпуск.

По отношение на болничните в системата на образованието проблем няма, подчерта заместник-министър Михайлова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 170 заглавия на предстоящия София Филм Фест
Над 170 заглавия на предстоящия София Филм Фест
Личните лекари ще издават болнични на лицата под карантина
Личните лекари ще издават болнични на лицата под карантина