НОВИНИ

Еврокомисарят по вътрешните работи отхвърли искането на Виена за оградата по българо-турската граница

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:23, 26.01.2023
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Снимка: Архив
Слушай новината

Европейската комисия няма определени средства в бюджета си за построяването на преградни съоръжения и огради по външните граници на евросъюза. Това заяви комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Тя и министрите на вътрешните работи на страните от ЕС обсъждаха днес в Стокхолм засиления миграционен натиск.

“Ситуацията е следната - Европейската комисия предложи бюджет за периода 2021-2027 година, но Съветът направи съществени съкращения, свързани именно с охраната на границите и миграцията. Разбира се, аз работя с бюджета, който имам. Много е лесно да се каже - трябват ни допълнително пари за това или онова. Но аз работя с бюджета, който Парламентът и Съветът са ми предоставили и това означа, че няма място да се добавят нови неща, ако не се спре финансирането за други”, заяви Илва Йохансон - еврокомисар по вътрешните работи.

На този фон председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен е изпратила писмо до европейските лидери, в което се посочва, че българо-турската граница трябва да бъде приоритет за укрепването на външните граници на Европа.

Сред мерките, които тя предлага, са разполагането на служители на Фронтекс, ново оборудване и мобилизиране на еврофондове в подкрепа на засиления граничен контрол. Лидерите от ЕС ще заседават по въпросите за миграцията на 9 и 10 февруари.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На първо четене: НС прие Националното следствие да може да разследва главния прокурор
На първо четене: НС прие Националното следствие да може да разследва главния прокурор
Монца преотстъпва Валентин Антов до края на сезона, твърдят в Италия
Монца преотстъпва Валентин Антов до края на сезона, твърдят в Италия