НОВИНИ

Европа под заплаха от катастрофални явления заради климата (СНИМКИ)

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:06, 11.03.2024
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Европа е най-бързо затоплящият се континент в света. Последиците от този факт могат да изправят Стария континент пред катастрофални ситуации, за които жителите му не са подготвени. Екстремни горещини, горски пожари и тежки наводнения са основните рискове, които заплашват населението, сочи последният доклад на Европейската агенция за околна среда.

Калните свлачища, прелелите реки и ерозията, предизвикани от внезапни поройни дъждове ще се редуват с горски пожари и все по-дълги периоди на суша, в които температурите ще достигат непоносими за човешкия организъм стойности. Този климатичен сценарий, характерен за тропиците, вече се случва в Европа - по-бързо, отколкото в останалата част от света и по-бързо от темповете, с които жителите на Стария континент се адаптират към него. Докладът на Европейската агенция по околна среда посочва най-уязвимите райони - крайбрежните зони с ниски брегове, южната и централната част на Европа.

Снимки: БТА

"Степента на климатичен риск в Южна Европа е по-висока от средната за континента, защото районът вече е засегнат сериозно от горещини и суша", каза Ханс-Мартин Фюсел, експерт по климатични рискове в ЕАОС.

Две са направленията, в които трябва да се действа спешно, смятат авторите на доклада: намаляване на въздействието от човешката дейност върху околната среда и адаптиране във всички сфери към опасните явления.

"Трябва да улесним промените на производството, така че да можем да имаме нисковъглеродно производство, съобразено с изменението на климата - на климата на утрешния ден. Желателно е потребителите също да възприемат тези промени", заяви Корин Ла Кюер, председател на френския Съвет за климата.

Климатичната реалност в Европа изключва всякакви илюзии за бързо решаване на дълго трупаните проблеми. Щети ще има, но размерът им зависи от това обществата ще бъдат подготвени навреме - чрез подобряване на застрахователното покритие, ново проектиране на инфраструктурата и закони за защита при работа на открито в непоносимите жеги. Очаква се утре Европейската комисия да публикува стратегия за повишаване на готовността на Евросъюза за адаптиране към климатичните промени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България допусна тежко поражение от Украйна на старта на световното първенство по хокей за жени в Дивизия III
България допусна тежко поражение от Украйна на старта на световното първенство по хокей за жени в Дивизия III
Отборите на Байерн Мюнхен и Олимпиакос ще участват в третото издание на баскетболния турнир "София Къп" U14
Отборите на Байерн Мюнхен и Олимпиакос ще участват в третото издание на баскетболния турнир "София Къп" U14