НОВИНИ

Идея: С туристическия данък да се финансират повече полети до Бургас

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Давид Сукнаров
17:57, 11.03.2024
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Кметове от морските градове по Южното Черноморие предлагат да създадат „Фонд за развитие на Летище Бургас". Това се случва, след като 13-те общини в Бургаско поискаха парламентът и правителството спешно да преразгледат концесията на летището, а причината е намалените полети от и до Бургас. С новата мярка, която е подкрепена и от бранша, се цели да се осигурят полети и през зимата.

Деляна Цонева е управител на хотел в Поморие, който работи целогодишно. Казва, че допреди години полети до Бургас е имало и след летния сезон.

„След пандемията поголовно полетите са все по-надолу и по-надолу. Зимата основно е въпрос на оцеляване. Най-вече работим с мероприятия – тиймбилдинги, семинари, български пазар. Дори при запитвания от туроператори за групи, ние трябва да ги извозваме или от Варна или от София“, разказа Деляна Цонева, управител на хотел в Поморие.

Поморие има потенциала да развива балнеолечебен туризъм през зимата. От години обаче, през студените месеци, градът е пуст.

13-те общини в Бургаско, които безпрецедентно се обявиха срещу начина на управление на летището, създават фонд, с който кметовете да водят преговори с авиокомпаниите за повече полети. Те ще са финансирани със средства на общините, но от туристическия данък.

„Ние не ощетяваме нашите бюджети, не ощетяваме местните хора, а туристическия данък, една част вместо да насочваме за реклама на региона, ще го отклоним за закупуване на линии“, смята Иван Алексиев, кмет на Община Поморие.

Държавата обаче също да финансира този фонд.

„50% от концесионната такса трябва да се връща в бюджета за съответната община, на територията, на която е обектът“, каза още Иван Алексиев, кмет на Община Поморие.

От бранша също застават зад идеята. Според туроператори без полети, не могат да се привлекат туристи от нови дестинации.

„Имаме най-голямото летище, с огромна натовареност, може да посреща големи самолети, а ние не го експлоатираме. 40-45 дена, това не е сезон, трябва да се отворят крилата. Ние, за да започнем като туроператори да работим, ние трябва да имаме на какво да опрем, а ние нямаме, една програма за Италия не можем да направим, да бъдем честни“, заяви Евелина Пулева, Бургаска регионална туристически камара.

В позиция до БНТ концесионерът на летището в Бургас казва, че винаги е приветствал всяко предложение за развитието на трафика на аеропорта, но ще коментира идеята за фонда, след като се запознае подробно с нея.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превантивни мерки: Вътрешният министър обеща повече полиция в София след двете сбивания
Превантивни мерки: Вътрешният министър обеща повече полиция в София след двете сбивания
Шави: Реваншът срещу Наполи е най-важният ни мач за сезона
Шави: Реваншът срещу Наполи е най-важният ни мач за сезона