НОВИНИ

След консултациите: Умерен оптимизъм в сглобката, преговарящите искат още време

Ако не се достигне до съгласие в рамките на първия мандат, ще има предсрочни избори, смята Николай Денков

Вера Александрова
от Вера Александрова
14:12, 11.03.2024 (обновена)
Чете се за: 08:42 мин.
У нас
Слушай новината

Умерен оптимизъм за нов кабинет -така може да се обобщят политическите настроения след първите консултации при президента, които бяха проведени днес. На Дондуков 2 за среща с Радев бяха последователно ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Накъде вървят преговорите - към съставяне на правителство или към предсрочни избори? Възможно ли е ново мнозинство в рамките на този кабинет?

От разговорите на президента Румен Радев с ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ стана ясно, че преговорите между двете политически формации продължават. В тази връзка държавният глава им зададе няколко въпроса, най-важният от които - имат ли нужда от още време преди да връчи първия проучвателен мандат за излъчване на правителство. Мария Габриел отговори положително, тя подчерта, че разговорите са конструктивни, а Николай Денков добави, че има съществен напредък. От ДПС заявиха, че ако се стигне до ротация, те ще продължат да бъдат фактор на стабилност.

Преговорите започнаха с най-голямата парламентарна група ГЕРБ-СДС. Бойко Борисов не присъства, но дойдоха дамите от преговорния екип, начело с Мария Габриел.

Снимки: Десислава Кулелиева

"Публичната комуникация между партиите в коалицията напоследък сякаш съживи призрака на предсрочните парламентарни избори. Въпреки че промените в МС бяха предварително планирани още преди 9 месеца", подчерта Румен Радев - президент на Република България.

Президентът попита ще успеят ли ГЕРБ-СДС да преодолеят противоречията с партньорите.

"Готови ли сте за връчването на мандата или имате нужда от още време? Също така считате ли, че при евентуален провал на тези преговори мандата за неизпълнен или имате други опции? Търсене на друго парламентарно мнозинство, други партньори за управление или повтаряне на решението, което взехте преди 9 месеца - участие в управление с друг мандат?", попита още държавният глава.

За Мария Габриел най-важното сега е да има диалог, в центъра на който да е интересът на страната.

"Ние имаме нужда от стабилност и спокойствие, но то трябва да е на принципна основа. За нас, като ГЕРБ-СДС е изключително важно диалогът да позови ли да се отрекат общите неща, но и много ясно да се постигне съгласие за това как се преодоляват различията, там, където ги има. И когато има съгласие да се върви в обща посока, тя да стъпва на принципи и на много ясна споделена отговорност", категорична беше Мария Габриел.

Пред медиите Мария Габриел потвърди, че в разговорите са в конструктивен тон, без червени линии.

"Имаме нужда от още малко време. Благодарна съм за конструктивния тон, в който преговорите в последните два дни протекоха. За нас е важно да работим върху общ текст, в който водещи са предложенията, които ние много ясно сме изложили", обобщи Габриел.

На срещата с ПП-ДБ президентът Радев отбеляза:

"През последните 9 месеца основно вие носехте отговорност за управлението на страната. Като се споразумяхте с вашите партньори да имат официално само един представител в МС. Осигурихте си и подкрепата на ДПС за промените в Конституцията. Като се върнем 9 месеца назад вие успяхте да сформирате управление с вашия мандат, но виждаме,че сложните отношения с вашите партньори остават, включително и по време на сегашните преговорите."

"Преди 9 месеца поехме отговорност, осъзнавайки риска, че тази отговорност ще донесе политически щети, но според нас това си струваше", подчерта премиерът в оставка Николай Денков.

Президентът попита ПП-ДБ как ще изглежда документът, който евентуално ще подпишат с ГЕРБ-СДС.

"Смятате ли, че ще има механично сливане на меморандума, който вие предложихте със споразумението на ГЕРБ-СДС или отиваме към някакъв принципно нов документ?" попита президентът.

"Имаме сложени два документа на масата за преговорите, защото дали ще продължим, как ще продължи зависи от това как ще изглежда споразумението за управление оттук нататък. Има съществен напредък, но както е в преговорите, докато не е договорено всичко, нищо не е договорено. Дали трябва повече време - това, което ние смятаме, е, че всъщност е изяло във вашите правомощия да решите. Но се надявам, че всички осъзнаваме, че е добре България да има стабилно правителство", допълни Денков.

След разговорите с президента от ПП-ДБ казаха, че преговорите с ГЕРБ-СДС трябва да приключат възможно най-скоро.

"Уверихме президента, че искаме да се осъществи ротацията. Също така му казахме, че ако няма съгласие, сме готови да отидем на избори. Това не е добър вариант, но може да се окаже единственият възможен, ако не можем да се разберем, че реформите, промените, правосъдната система, борбата с корупцията трябва да продължат", обобщи премиерът в оставка.

Последната среща за деня беше с ДПС, председателят на ПГ Делян Пеевски не присъства. Румен Радев напомни, че те активно подкрепяха управлението.

"Включително по най-важните решения, които взе 49-ото Народно събрание, без обаче официално да бъде част от управлението. Това създаде предпоставки за редица тълкувания, които се проектират и върху процеса на преговорите, които водят в момента партньорите от ГЕРБ и ПП-ДБ. Включително и по темата за нюансите по отношение на плаващите мнозинства", каза държавният глава.

Попита каква ще е ролята на ДПС, ако има ротация. Също виждат ли възможност да се търси друга управленска конфигурация в парламента.

"Надяваме се, основните субекти да намерят формулата, ако не, винаги има възможност да се намери и друга конфигурация, но тя като че ли ще бъде доста трудна да се намери такъв изход в последствие", заяви Джевдет Чакъров, съпредседател на ДПС.

"Ако двете управляващи коалиции - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разберат, има ротация и следващ кабинет, ние ще продължим същата политика - да бъдем фактор на стабилност. Разумно да подкрепяме онова, което смятаме, че е в тази посока. Онова, което смятаме, че е за добро на хората, на общините. И разбира се, да се завърнат всички реформи, които са започнати", каза Йордан Цонев - зам.-председател на ПГ на ДПС.

Утре предстои и втория кръг консултации с "Възраждане", "БСП за България" и "Има такъв народ".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Янков: Завърши един от най-успешните ми сезони
Радослав Янков: Завърши един от най-успешните ми сезони
Радев към ДПС: Как виждате ролята си в един следващ ротационен период, ако се стигне до такъв?
Радев към ДПС: Как виждате ролята си в един следващ ротационен период, ако се стигне до такъв?