НОВИНИ

Радев към ПП-ДБ: Ще подкрепите ли правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС?

Дали и как ще продължим зависи от това как ще изглежда споразумението за управление от тук нататък, отговори Николай Денков

консултации президента румен радев представители
bnt avatar logo
от БНТ
11:30, 11.03.2024
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

"Готови ли сте да подкрепите правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС", попита президентът Румен Радев представителите на ПП-ДБ в началото на консултациите с тях за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание.

"Вие склонни ли сте да продължавате по същия път, по който поехте преди девет месеца, когато сформирахте правителство или на база на опита, който имате, сте склонни да преразгледате отношенията, които имате с партньорите и отношенията с властта", каза Румен Радев.

Радев посочи, че консултациите са моментът, в който може да се отговори на много въпроси.

"Именно затова намираме за правилно, че имаме сложени два документа на масата за преговори, защото дали ще продължим, как ще продължим зависи от това как ще изглежда споразумението за управление от тук нататък", отговори Николай Денков.

Премиерът в оставка каза, че "действително преди девет месеца са поели отговорност и риск, че тази отговорност ще нанесе политически щети".

"Според нас това си струваше, защото сега след 9 месеца, приети два бюджета, след промените в КС, с развиване на инвестиционните проекти, с отпушване на енергийните проекти, всъщност можем да кажем, че си струваше".

По думите му са понесли политическа щета.

"Не само опозицията се държеше като опозиция, защото и другите политически сили решиха, че е по-лесно да използват популистки подход, за да печелят популярност за сметка на правителството".

снимки: Десислава Кулелиева

Николай Денков посочи, че взаимоотношенията между политическите фигури не са леки, но не е имало и очаквания да бъдат такива. Денков посочи, че има напредък в преговорите, но докато те не се финализират , трябва да "се продължи с това усилие, че ще си струва и през следващия период".

"Тези преговори трябва да започнат с дискусия за реформите, които още не са свършени", заяви премиерът в оставка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 600 000 пациенти ще плащат по-малко за лекарства за сърдечно-съдови заболявания
Над 600 000 пациенти ще плащат по-малко за лекарства за сърдечно-съдови заболявания
Златислава Чуканова и Рами Киуан в решителни битки за квоти за Париж 2024
Златислава Чуканова и Рами Киуан в решителни битки за квоти за Париж 2024