НОВИНИ

В нощта на "Оскарите": Кои са големите носители на престижните награди (СНИМКИ)

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:05, 11.03.2024
Чете се за: 05:22 мин.
По света
Слушай новината

Филмът "Опенхаймер" триумфира и в нощта на "Оскарите" със седем награди. Ема Стоун грабна статуетка за ролята си в "Клети създания".

Без да се церемони и без дори да обяви кои са останалите номинирани за най-добър филм, легендарният Ал Пачино обяви най-дългоочакваната награда на вечерта - "Опенхаймер" на Кристофър Нолан заслужено получи "Оскар" за най-добър филм.

Историята, която разказва живота на бащата на атомната бомба - Джей Робърт Опенхаймер спечели в 7 от 13-те категории, в които беше номиниран. Един от най-касовите филми тази година, част от поп-културния феномен "БарбиХаймер", лентата преди това обра почти всички най-значими награди - "Бафта", "Златен глобус" и "Еми". Макар доказал се като един от най-добрите режисьори в наши дни, Кристофър Нолан получи "Оскар" за първи път.

Кристофър Нолан, "Оскар" за "Най-добър режисьор": "Благодаря на всички, които бяха до мен и вярваха в мен през цялата ми кариера. Ема Томас - продуцент на всички наши филми и на всички наши деца."

Без изненада - фаворитът и вече носител на "Оскар" за главна мъжка роля е ирландецът Килиън Мърфи:

"Крис Нолан и Ема Томас - през изминалите над 20 години ме отведохте на най-щурото, вълнуващо и творческо приключение в живота ми. Дължа ви повече, отколкото мога да изразя с думи. Направихме филм за човека, създал атомната бомба. За добро или лошо, всички ние живеем в света на Опенхаймер. Искам да посветя тази награда на всички миротворци по света."

Силното превъплъщение на Робърт Дауни джуниър в ролята на коварния сенатор Луи Щраус, му донесе и отличието за поддържаща мъжка роля. Актьорът не скри, че той е имал много по-силна нужда от тази роля, отколкото екипът се е нуждаел от неговото участие. Припомни и че киното му е дало възможност да се откъсне от дългогодишната си зависимост към наркотици и алкохол:

"Искам да благодаря на ужасното си детство и на Академията. В този ред."

И ако в повечето основни категории победителите бяха очаквани, то при дамите везните се накланяха ту към Ема Стоун за "Клети създание", ту към първата номинирана представителка на коренното население Лили Гладстоун за "Убийците на цветната луна" на Скорсезе. В крайна сметка Академията присъди на Ема Стоун втория ѝ "Оскар".

Ема Стоун, "Оскар" за "Най-добра главна женска роля": "Най-хубавата част от света на киното е, че не става дума за теб, защото ти си просто част от един страхотен екип. За мен е огромна чест да мога да споделя тази награда с актьорите и снимачния екип. С всеки един, който даде всичко от себе си и с любов създадохме този филм."

След като преди година беше отличен филмът "Навални", сега в категорията за документалистика победител е "20 дни в Мариупол", който разказва за обсадата на украинския град.

Мстислав Чернов, "Оскар" за "Най-добър документален филм": "Това е първият "Оскар" в украинската история и за мен е чест. Но вероятно ще бъда и първия режисьор, който от тази сцена казва, че му се ще да не беше заснемал филма си. Ще ми се да можех да го заменя с това Русия никога да не беше атакувала Украйна."

Церемонията по раздаване на най-престижните награди в света на киното не мина и без политически послания - водещият Джими Кимъл прочете пост на Доналд Тръмп, който го обявява за най-лошия водещ. А пък Кимъл го попита не трябва ли да е в затвора.

Най-запомнящият се момент обаче безспорно ще остане този, в който Раян Гослинг отново влезе в ролята на Кен.

Тази година със сигурност дълго ще се помни и присъждането на наградата в категория за "Най-добър костюм". Актьорът и кечист Джон Сина излезе на сцената... гол, а в ръцете си държеше единствено плика с името на победителя.

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ресторантьорите искат от МВР спешни мерки срещу агресията
Ресторантьорите искат от МВР спешни мерки срещу агресията
Лече уволни старши треньора Роберто Д'Аверса заради инцидент след мача с Верона
Лече уволни старши треньора Роберто Д'Аверса заради инцидент след мача с Верона