НОВИНИ

Завой надясно: Дясноцентриската коалиция печели изборите в Португалия

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:20, 11.03.2024 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
По света
Слушай новината

Дясноцентристката опозиция печели парламентарните избори в Португалия. Възход и за крайната десница, която удвоява резултата си в сравнение с предишния вот преди две години. Три месеца преди европейските избори Португалия става поредната европейска държава, която прави завой надясно.

След осем години управление социалистите в Португалия отстъпиха пред дясноцентристите. Макар и с малка преднина, Демократичният съюз печели с близо 30% от гласовете и 79 депутати в 230-местния парламент. Това не е достатъчно за самостоятелно управление, но лидерът Луиш Монтенегро заяви, че очаква да му бъде връчен мандат за съставяне на правителство и потвърди предизборното си обещание, че няма да влиза в коалиция с крайната десница.

"Португалците заявиха, че искат промяна на правителството и промяна на политиката", заяви
Луиш Монтенегро, лидер на Демократичния съюз.


Социалистите започнаха да губят позиции след оставката през ноември на премиера Антонио Коща заради разследване за корупция. Все пак Социалистическата партия ще разполага само с двама депутати по-малко от дясноцентристите.

"Социалиститечсака партия не спечели изборите и ще оглави опозицията. Няма да позволим опозицията да бъде водена от крайната десница на Андре Вентура", категоричен е Педро Нуно Сантош, лидер на Социалистическата партия.

Трети са крайнодесните, които удвояват процентите си спрямо предишните парламентарни избори. Парламентарното им представителство се увеличава над четири пъти и сега ще имат поне 48 депутати - за сравнение при създаването си през 2019 г. антисистемната формация имаше едва 12 места в парламента.


"Тази нощ беше сложен край на двупартийното управление на Португалия. Все още не знаем кой ще управлява Португалия. Но едно нещо е сигурно - надхвърлихме историческите един милион гласа. Един милион!", подчерта Анре Вентура, лидер на крайната десница.

Дълго време Португалия беше изключение от възхода на десния популизъм в Европа. Резултатът от тези избори обаче коренно променя политическия пейзаж в страната, която се върна към демокрацията преди 50 години след края на диктатурата.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров ще играе около полунощ срещу Адриан Манарино в Индиън Уелс
Григор Димитров ще играе около полунощ срещу Адриан Манарино в Индиън Уелс
Спешни мерки срещу масовите сбивания искат от столични организации на заведенията
Спешни мерки срещу масовите сбивания искат от столични организации на заведенията