НОВИНИ

Коте в читалнята: Служители на библиотеката в Пловдив с подписка в защита на котарака Гого

Само за два дни над 8000 души подкрепиха онлайн петиция в защита на четириногия любоимец

bnt avatar logo
от БНТ
12:47, 11.03.2024 (обновена)
5181
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Каква ще е съдбата на котарака Гого, който от година живее в библиотека "Иван Вазов" в Пловдив? Този въпрос не спира да вълнува потребителите на социалните мрежи, след като стана ясно, че животоното е заплашено от изгонване заради оплаквания на посетители.

Директорът на институцията дори издал устна заповед Жоро да не бъде допускан повече вътре. И за броени дни близо 8000 души се обявиха в подкрепа на котарака.

От близо година Гого е талисманът на библиотеката в Пловдив.

"Той сам си дойде, на Гергьовден, затова и името му е Георги. Той дава много любов не само на нас, но и на читателите. Ние се грижим за него, обезпаразитяваме го, храним го, водим го на ветеринар", каза Добринка Ставрева.

"Има неистов интерес към Жорко, идват читатели, които искат да се запознаят с него и неговото присъствие по никакъв начин не обезпокоява хората, дори напротив, заявява Марина Котрянова – служител на библиотеката.

Според директора на библиотеката обаче е възможно Гого да пречи на хора с алергии или страх от животни. Ето защо той наредил котаракът да не бъде допускан повече вътре и да се гледа само навън.

"Не бихме могли да пренебрегнем хората, които не биха желали той да е между тях. Жалби официално пуснати няма, защото официално той няма статут на пребиваващ", каза Димитър Минев, директор на НБ "Иван Вазов".

Служителите стартират подписка котаракът да остане при тях, а читатели започват и онлайн петиция. Само за два дни в подкрепа на Гого се обявяват близо 8000 души.

"Очаквам мнението на хората да бъде зачетено и това, че повечето хора са за неговото оставане, тъй като той не само създава уют и приятна атмосфера. Знаем, че където има много книги и изкуство, има и мишки", коментира Ваня Костова – читател.

"Той даже и не мяука, той е тих, той е библиотечно коте", посочи д-р Диана Блъскова – служител в библиотеката.

Архивите разказват, че преди близо век в библотеката е имало котки на щат и държавата официално им е плащала дневен порцион храна.

Още вижте във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Денков за преговорите с ГЕРБ-СДС: Умерен оптимист съм
Денков за преговорите с ГЕРБ-СДС: Умерен оптимист съм
Григор Димитров на победа от трето участие на осминафиналите в Индиън Уелс
Григор Димитров на победа от трето участие на осминафиналите в Индиън Уелс