НОВИНИ

Превантивни мерки: Вътрешният министър обеща повече полиция в София след двете сбивания

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:06, 11.03.2024
Чете се за: 05:42 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Засиленото полицейско присъствие в центъра на София остава. На среща вътрешния министър Калин Стоянов, столичния кмет Васил Терзиев и браншовите организации на заведенията се договориха повече униформени да патрулират и около центровете за настаняване на Държавната агенция за бежанците.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски внесоха проект за законови промени, който предвижда увеличаване на служителите в "Гранична полиция" с над 1200 и на униформените в Охранителна полиция с над 250.

Браншовите организации на заведенията и ресторантьорите, оказа се, чукат на отворена врата във вътрешното министерство.

"Първо - много сме доволни за бързата реакция. Защото още в съботния ден беше организирана днешната среща. Благодаря и на министъра, и на кмета на София, че отделиха толкова време", каза Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията.

След час разговор собствениците на ресторанти и заведения, столичният кмет и вътрешният министър обявиха, че имат една и съща цел и едни и същи виждания как да бъде постигната тя след двете сбивания с центъра на София.

"Засилваме полицейското присъствие, както в централната градска част в района на НДК и на други места, където има сборища на лица, които са с различен произход. Освен това ще засилим и много активно присъствието около центровете на Държавната агенция за бежанците", каза Калин Стоянов, министър на вътрешните работи.

Вътрешният министър допълни, че част от решението на проблема е внесеният тази сутрин от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателя на ДПС Делян Пеевски законопроект, който ще позволи по-добра охрана на границата и повече сигурност в центровете за настаняване на бежанци.

"Дългоочакваната и искана промяна от нас на параграф 16 от Закона за администрацията, което ще ни даде възможността да назначим нужните 1264 бройки по линия на "Гранична полиция", както и около 260 полицейски служители, които ще поемат охраната на петте центъра на ДАБ", поясни Калин Стоянов.

Мерките, които се взимат, са превантивни и на срещата е постигнато съгласие освен в центъра на столицата, патрулирането на униформени да се увеличи и в парковете, където пък са зачестили случаите непълнолетни да нападат и ограбват възрастни хора.

"За различен тип престъпления, извършени от лица под 18-годишна възраст, за съжаление има тенденция на увеличаване", каза Калин Стоянов.

"Целта ни е хората да усетят, че има ред в този град. Това е нещо, около което всички се обединихме, че София е оазис, София е една от най-сигурните столици в Европа", каза Васил Терзиев, кмет на София.

"Не трябва да се заиграваме и ще помоля тук, това е и апел към политиците от страна на бизнеса, да не се заиграваме с етническата карта в никакъв случай", призова Ричард Алибегов.

Разследванията на двете сбивания на бул. "Витоша" са доказали, че в тях не са участвали мигранти, а чуждите граждани, замесени и в двата случая са легално пребиваващи у нас. На 6 март сбилите се групи са били смесени от българи и чужденци. Имат прителски отношения и между тях е възникнал спор за момиче, което зарязало момче от едната група и тръгнало с момче от другата. На 8 март пък, с цел грабеж, непълнолетни българи са нападнали британски студенти от пакистански произход.

"Апелирам да не се използват тези случаи политически. Да се избегнат абсолютно всякакви опити за внушения, че имаме ситуация, при която се получават конфликти на някаква расова основа", заяви Калин Стоянов.

"Това е, което искаме ние всъщност. Искаме сигурност за нас, за персонала, за туристите, за посетителите на София. Това, което ние рекламираме, е факт - София наистина е една от най-сигурните столици и винаги е било така и в контекста на това, което се случва в Брюксел, във Виена, в Берлин", посочи Ричард Алибегов.

Столичният кмет обяви, че неработещите камери от общинското видеонаблюдение вече се ремонтират, ще продължи и монтирането на нови, за да се разшири периметърът, който се контролира с всички възможни средства.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Захариев: Всички кандидати се обединихме около това да няма тъмни стаички на Конгреса
Георги Захариев: Всички кандидати се обединихме около това да няма тъмни стаички на Конгреса
Идея: С туристическия данък да се финансират повече полети до Бургас
Идея: С туристическия данък да се финансират повече полети до Бургас