НОВИНИ

Европейска нощ на учените ще се отбележи на 30 места в България

европейска нощ учените отбележи места българия
bnt avatar logo
от БНТ
14:47, 28.09.2023
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Над 30 места в България ще се включат тази година в Европейската нощ на учените - SEARCH 2023. Поредното издание на инициативата ще се проведе на 29 и 30 септември, съобщават организаторите.

Популярна наука ще има в Асеновград, Белоградчик, Бургас, Варна, Долна Митрополия, Казанлък, Пловдив, Русе, София, Троян, с. Черни Осъм, Ямбол, дори в родопската теснолинейка Септември-Добринище. Ще има и онлайн програма, която ще се излъчва на живо в YouTube канала и профила във фейсбук на проекта от дигиталното студио на „София Тех Парк“ - ClubHouse.

Физическият факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ ще отвори своите врати от 18.00 до 22.00 часа. Всички посетители ще могат да се насладят на демонстрационни щандове, където учени, преподаватели, млади учени и студенти, заедно с партньори от „Университет за деца“, ще представят експерименти от различни области на физическите науки. Демонстрациите са подходящи за всички възрасти и целят да покажат, че науката от най-ранна възраст е интересна, достъпна и занимателна.

Представяне на няколко вида асистиращи и хуманоиден робот, демонстрации по фехтовка и първия в България водороден електромобил са сред акцентите в програмата на Регионален исторически музей-София (РИМ-София) в Европейската нощ на учените.

Центърът по растителна системна биология и биотехнология в Пловдив ще покаже на малките посетители как се посажда цвете и как да се грижиш за него.

Работилници за таланти с ателиета по рисуване, моделиране, музика и програмиране ще има в Русе на 30 септември.

В програмата са включени презентации, демонстрации, лекции и срещи със стотици учени от цялата страна, които ще разкажат на малки и големи за нови проекти от различни изследователски области, ще обяснят за ролята на науката в ежедневието и важността й за опазването на околната среда.

„Ключова тема на събитията през 2023 година е как човечеството трябва да се адаптира към една от най-сериозните заплахи днес - промените в климата, които засягат всички региони по света и оказват въздействие върху много аспекти от живота на хората“, казват организаторите.

В Европейска нощ на учените всяка година участват над 300 града в Европа и по света. Проектът SEARCH в България, зад чиято абревиатура са закодирани ключови теми като Science + Environment + Art = Resilience, събира участници от цялата страна. Инициативата се финансира от Европейския съюз.

И тази година в инициативата се включват 15 основни партньори - университети, научни институти, представители на индустрията и неправителствени организации, както и десетки асоциирани партньори от цялата страна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистът Ървин Нгапет: Искам да спечеля всичко
Волейболистът Ървин Нгапет: Искам да спечеля всичко
Един човек загина и четирима са ранени при стрелба в Братислава
Един човек загина и четирима са ранени при стрелба в Братислава