НОВИНИ

Европейската шампионка при девойки от Киев посвети медала си на българските медици

европейската шампионка девойки киев посвети медала българските медици
bnt avatar logo
от БНТ
20:32, 01.12.2020
Чете се за: 01:07 мин.
Спорт

Цяла година неуморен труд и интензивни тренировки в условията на пандемия е цената на европейския триумф на гимнастичката Стиляна Николова. Шампионката за девойки от Киев посвети големия си успех на българските медици, борещи се с COVID-19. 15-годишната състезателка вече е при семейството си в египетската столица Кайро.

Четвърт век. Толкова трябваше да чака България за нов златен медал при девойките от европейско първенство в художествената гимнастика.

Много съм доволна от това, че успях да си изиграя нещата както трябва. От това, че успях да представя България по най-добрия начин. Радвам се, че зарадвах много хора в България и чух българския химн.

А макар и само на 15, малката шампионка оценява трезво ситуацията с глобалната пандемия и нито за миг не се колебае да посвети отличието си на лекарите, борещи се с коронавируса.

Ние знам колко е тежко това нещо. Аз също съм се разболявала. При мен не беше толкова тежко. Знам, че лекарите жертват своите животи, за да спасяват чужди. Това е героизъм!

Стиляна е от спортно семейство. Дъщеря е на Паулина Николова - световна шампионка по художествена гимнастика от 80-те години и на бившия футболен национал Илия Дяков. Родена е в Египет, където нейната майка е треньорка. Зад грациозното й изпълнение в Киев стоят усилен труд, лишения и постоянни пътувания от Кайро до София.

Трудно е това, че живея сама в София. Иначе, това че пътувам насам-натам не ми е проблем, защото много обичам да пътешествам.

БНТ: А какво коства златният медал?

Ние се подготвяхме цяла година. Разбира се, имахме много препятствия, защото коронавируса много пречи. Имаше три месеца изолация. Ние тренирахме възможно най-много от вкъщи, доколкото имахме възможност. Правихме най-различни игри, които малко или много ни помогнаха с подготовката.

Голямата мечта пред Стиляна Николова е да продължи да носи радост на българите и да спечели медал от Олимпийски игри.

Автор: Мартин Гошев

Вижте съчетанието, което донесе триумф на гимнастичката Стиляна Николова тук:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов за атаката в Трир: Такива варварски актове на насилие нямат място в Европа
Борисов за атаката в Трир: Такива варварски актове на насилие нямат място в Европа
Директорът на РЗИ-София Илонка Маева напуска поста
Директорът на РЗИ-София Илонка Маева напуска поста