НОВИНИ

Езически култов център на първата българска държава разкриха около Белоградец

Новини от миналото

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:20, 25.08.2020
14883
Чете се за: 01:23 мин.
Новини от миналото

Голям ритуален комплекс от времето на езическия период на първата българска държава разкриха археолозите около Белоградец. Учените за първи път виждат подобна структура и все още гадаят какви ритуали са били извършвани там. Проучванията са част от спасителните разкопки по линията на газопровода "Балкански поток".

Всичко е изтляло отдавна, дървото чезне без следа. Но в тази част от полето на Белоградец е имало големи дървени конструкции, от които са останали видими само очертания на масивни стълбовете в земята.

Вероятно огромен, култов, религиозен център от езическия период на първата българска държава.
Вероятно защото археолозите до този момент не са виждали подобна структура. Това място със сигурност ще разкаже за неизвестни досега езически ритуали на прадедите ни. Каквото и да е имало тук, е било опасано от дебела защитна стена.

гл. ас. д-р Янко Димитров - ръководител на археологическите проучвания: Ето тук са останките от това съоръжение. Една масивна дървена конструкция, с формата на защитна стена.

До тази масивна стена е имало вкопана 1,70 м. надолу просторна площадка.

гл. ас. д-р Янко Димитров: Имаме един трап, който е с размери наистина грамадни - 27 по 18 метра ширина е бил изкопан със стъпаловидни отстъпи около стените и равно дъно.

В отстъпите личат местата на стълбове, които вероятно са поддържали някакво покритие на площадката. Тя пък е набраздена от ями със заровени кости.

гл. ас. д-р Янко Димитров: Ето тук можете да ги видите късове от животни, в повечето случаи коне и кучета.

Археолозите се натъкват и на цели скелети на коне, положени ритуално. Но по-смущаващи са останките на хора. Разчленени останки.

гл. ас. д-р Янко Димитров: Откриваме останките на 6 индивида, от които в анатомичен порядък откриваме само три от тях.

Освен голямата защитна тена, археолозите четат следите на по-малка ограда, около която също намират ритуални ями. Това им дава основание да говорят за култов комплекс от езическия период на България - или от края на 8 до средата на девети век.

гл. ас. д-р Янко Димитров: Което показва, че е едва ли е локален култов център, това е някакъв култов център, който е на държавно равнище да го наречем. Тук е вложен огромен ресурс за това съоръжение за направа и няма как да се мисли, че той е с локално значение.

На какво точно са попаднали археолозите в полето на Белоградец, какви ритуали са били изпълнявани и защо - това засега остава загадка. Вярват, че рано или късно ще намерят отговора.

Повече информация можете да намерите в репортажа от Сутрешния блокия блок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ивелин Попов изкара едва 27 минути при дебюта си за Сочи
Ивелин Попов изкара едва 27 минути при дебюта си за Сочи
Русенец осъди НАП заради изтичане на лични данни
Русенец осъди НАП заради изтичане на лични данни