НОВИНИ

Отново напрежение в САЩ заради стрелба от полицай по чернокож

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:46, 25.08.2020
Чете се за: 00:58 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Отново напрежение на расова основа в САЩ. Протести в няколко града, след като полицай простреля многократно в гърба чернокож. Сцената е заснета във видео от минувач. Мъжът е в болница в тежко състояние, а според баща му е парализиран от кръста надолу.

Палежи и безредици в центъра на Кеноша, Уисконсин вторЦа поредна вечер. Губернаторът на щата нареди разполагането на Националната гвардия и въведе полицейски час заради изблици на насилие. Сцената, разпалила гнева, се разиграва в неделя посред бял ден.

Трима полицаи - двама мъже и една жена се отзовават на сигнал за домашно насилие, но обстоятелствата около това какво се случва преди стрелбата не са изяснени. Докато 29 - годишният Джейкъб Блейк се опитва да влезе в колата си, единият полицай стреля седем пъти към него, в гръб.

Годеницата на Блейк разказа, че полицаите не са задавали въпроси, преди да се опитат да задържат Джейкъб и не са ѝ позвололи да извади децата си от колата, въпреки многократните ѝ молби и те са станали свидетели на всичко.

Лакиша Букър: Мъжът буквално го сграбчи за тениската, гледаше на другата страна и просто стреляше. децата на задната седалка пищяха! Пищяха! Докато аз се опитвах да се боря с полицайката и повтарях: оставете ме да извадя децата си от колата. Тя казва "не", те владеят нещата.

От властите се очакват отговори за обстоятелствата около стрелбата и поведението на всички замесени.

Джон Антарамян, кмет на Кеноша: "Ще направим така, че всички да получат справедливост. В подобни ситуации разследването се води от трета страна. Щатът Уисконсин ще направи разследването.

Протести имаше и в Ню Йорк, на Таймс Скуеър.

Случаят отново изостри вниманието върху болезнената тема за полицейското насилие, расизма и напомни за масови протести на движението "Животът на чернокожите има значение" след смъртта на Джордж Флойд при полицейски арест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прило: Дибала остава, Игуаин си тръгва
Прило: Дибала остава, Игуаин си тръгва
Мълния запали покрива на къща в Мездра
Мълния запали покрива на къща в Мездра