НОВИНИ

ЕП подкрепя искането на протестиращите за нови избори в Беларус

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:26, 25.08.2020 (обновена)
Чете се за: 00:42 мин.
По света
Снимка: БГНЕС

Европейският парламент подкрепя искането на протестиращите в Беларус за провеждането на нови свободни избори под международно наблюдение. Това стана на извънредно заседание на външната комисия в Европарламента, на което видеоизявление направи и белоруският опозиционен лидер Светлана Тихановская.

"Протестите в Беларус не са геополитически, те не са нито про-, нито антируски, нито про-, нито антиевропейски. В страната е в ход мирна, демократична революция", каза Тихановская във видеообръщение от Вилнюс. Тя благодари на Европарламента за подкрепата за протестите в Беларус.

Светлана Тихановская - лидер на обединената опозиция в Беларус: През последните две седмици хората на Беларус показаха, че няма да се откажат. Волята им не може да бъде пречупена. Целта ни е провеждането на честни и свободни избори. Готови сме на диалог и преговори с властите с посредничеството на международни организации".

Евродепутатите призоваха за освобождаването на всички политически затворници, сред които е и съпругът на Тихановская. Те подкрепиха и налагането на санкции срещу конкретни лица в Беларус.

Дейвид Макалистър - председател на външната комисия в ЕП: Европейският съюз трябва да направи всичко възможно, за да подкрепи свободата и демокрацията в Беларус. Това включва и ефективни санкции срещу виновните за изборните фалшификации и нарушаването на човешките права на гражданите.

В края на седмицата външните министри от ЕС ще обсъждат в Берлин списъка с лицата, на които Брюксел ще наложи санкции.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботевград приема два квалификационни турнира в Шампионската Лига по баскетбол
Ботевград приема два квалификационни турнира в Шампионската Лига по баскетбол
Гражданите ще пътуват безплатно в деня на откриването на третия лъч на метрото
Гражданите ще пътуват безплатно в деня на откриването на третия лъч на метрото