НОВИНИ

Гражданите ще пътуват безплатно в деня на откриването на третия лъч на метрото

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:24, 25.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Утре откриват дългоочаквания трети лъч на метрото. Строителството на осемкилометровата отсечка с 8 метростанции от бул. "Владимир Вазов" през центъра до "Красно село" започна през 2016 г. Откриването ще бъде на обяд, а след старта в рамките на целия ден хората ще могат да се возят по линия 3 безплатно.

Часове делят столичани от старта на третия лъч на метрото - 8 модерни метростанции по 8-километрово трасе и бърза връзка между кварталите "Красно село" и "Хаджи Димитър".

Инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД:
Очаква се около 60 000 пътници, но това е перспективна прогноза, веднага след пускането са по-малко, разбира се. Пътниците, първите няколко години постепенно нарастват, такава е практиката във всичките останали участъци.

За да се предотвратят инциденти с пътниците, са поставени прегради, които са синхронизирани с вратите на мотрисите. Подобни предпазни съоръжения ще бъдат изградени и на най-натоварените станции от първия и втория лъч на метрото.

Влаковете, които ще се движат по новата метролиния, са последно поколение. Има възможност и за автоматично управление на мотрисите.

Инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на "Метрополитен" ЕАД:
Третата линия на метрото е ново поколение - тя е т.нар. Гоа3 - или трето ниво на автоматика. Там голяма част от работата се извършва от автоматиката, субективният фактор е намален, но машинисти ще има. Те ще изпълняват управление с ограничени функции, а в екстремни ситуации могат да поемат изцяло ръчното управление на влака.

Инвестицията в първия участък от Линия 3 е 398 млн. евро. В цената влизат метротрасето, 20 нови влака и метродепото, което е изградено за тях.

Дългоочакваното откриване беше отлагано няколко пъти досега. Строителните дейности трябваше да приключат на 5 октомври м.г., но заради усложнения с тунелпробивната машина, това се удължи с 2 месеца. Така изпитанията на машините започнаха през декември. Откриването на този първи етап трябваше да бъде през месец май, пандемията заради коронавируса обаче отложи това.

Откриването ще бъде на метростанция "Медицински университет". Официалната церемония е с покани, а от 14:00 ч. новата линия ще могат да използват и пътници. Утре возенето ще бъде безплатно - традиция наложена от Столична община.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕП подкрепя искането на протестиращите за нови избори в Беларус
ЕП подкрепя искането на протестиращите за нови избори в Беларус
Превозвачи и търговци настояват за отваряне на граничен пункт Илинден-Ексохи
Превозвачи и търговци настояват за отваряне на граничен пункт Илинден-Ексохи