НОВИНИ

Превозвачи и търговци настояват за отваряне на граничен пункт Илинден-Ексохи

bnt avatar logo
от БНТ
18:14, 25.08.2020 (обновена)
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Втори протест срещу затварянето на граничен пункт Илинден-Ексохи. Търговци и превозвачи от района на Гоце Делчев излязоха на пътя водещ към българо-гръцката граница. Те настояват тежкотоварните камиони да бъдат пропускани през пункта и заплашиха с ефективни протести.

В протеста днес се включиха представители на транспортни, търговски и земеделски фирми, които казаха, че затварянето на пункта повече от месец вече им носи сериозни загуби. А заобикалянето през граничен пункт Кулата е икономически неизгодно.

Те успяха да затворят за кратко пътя между Банско и Гоце Делчев, като пресичаха пешеходната пътека в село Господинци.

Протестиращите са категорични, че търпят огромни загуби. За да влязат в Гърция, те са принудени да пътуват до граничен пункт Кулата, което увеличава разходите им и времето за транспорт на стоки също се удължава.

"Искаме да ни отворят границите и да се чувстваме европейски граждани. Гърция си затваря едностранно границата без никакво обяснение защо. Нашите власти какво правят", коментира участник в протеста.

Част от тях дори за загубили партньорите си в Гърция. "Не могат да изпълнят договорите и поръчките, които са поели, и съответно губят", оплакват се още превозвачите.

В протеста се включиха и превозвачи от района на Драма в съседна Гърция, които също настояват за отваряне на границата. Казват, че е икономически неизгодно да пътуват до граничен пункт Кулата, за да влязат в България.

"Не можем да прекосим Попови ливади, да обикаляме през Симитли и да слизаме на Кулата, няма кой да ни го плати това нещо", недоволни са протестиращите: "Цял ден губиш, цял ден чакаш. Това е катастрофа."

При протестиращите дойде евродепутатът Андрей Новаков, който заяви, че ще сезира Европейката комисия за проблема.

"Като член на комисията по транспорт в ЕК е да повдигнем въпроса пред Комисия по транспорт, защото това е рецидив. Това се случва за пореден път да се затваря гръцката граница и вие търпите загуби", обеща Новаков.

От външното ни министерство съобщиха, че подкрепят исканията на българските превозвачи за свободно преминаване на хора и стоки в Европейския съюз. След проведените няколко срещи с гръцките властио все още няма отговор на поставените от нашите дипломати въпроси относно отварянето на границата.

Автор: Слави Илиев / Снимки: Ирина Николова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гражданите ще пътуват безплатно в деня на откриването на третия лъч на метрото
Гражданите ще пътуват безплатно в деня на откриването на третия лъч на метрото
Стотици жители на Крайморие могат да останат без аптека
Стотици жители на Крайморие могат да останат без аптека