НОВИНИ

Фалшива новина от България е в топ 5 на Европа

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:24, 28.12.2021
18155
Чете се за: 03:07 мин.
Общество
Слушай новината

В края на годината страната ни оглавява поредна негативна класация. Фалшива новина от България е в топ 5 в Европа. Проучването, направено от Европейската обсерватория за цифрови медии показва, че темата COVID-19 е подложена на най-много дезинформация. Топ историите най-често съдържат подправени документи с логата на Световната здравна организация, фондация "Гейтс", както и богат снимков и видео материал.

Фалшивата новина, че главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев е умрял след трета доза ваксина попада в топ 5 в класация на Европейската обсерватория за цифрови медии.

В началото на ноември Кунчев трябваше да опровергава информацията за смъртта си във Фейсбук.

"Не съм в болница, още по-малко пък съм интубиран, нещо повече - имам нахалството да не съм и умрял!"

В класацията лидер е Полша с фалшива история за 22-ма полски войници, убити на границата с Беларус.

В Нидерландия пък е пуснат слух за убити от полицията протестиращи в Хага срещу мерките за COVID-19.

Във Франция популярност набира фалшива новина за петкратно увеличение на броя на футболисти с фатални сърдечни заболявания заради ваксините.

В Ирландия най-фрапантният пример е за официални писма, които дават право на неваксинирани да посещават близки и приятели в болница.

Вирусното разпространение на подобни новини експертът по дигитален маркетинг Георги Малчев обяснява така:

Емоциите ни отключват действията ни, а действията ни са това, което захранва социалните мрежи, а те слагат най-висок етикет на споделяния и коментари. С всяко ваше споделяне и коментиране вие казвате на алгоритмите това е интересно и те го засилват.

Проучванията показват, че през ноември Австрия е отнела лидерството на Италия и Франция по отношение на фалшивите новини. Видео на парад на футболни фенове, заснето през 2019 г., е представено като протест срещу нови мерки срещу неваксинираните. При друга подобна новина с адрес Виена е използвана снимка направена през 1991 г. в Русия на протест срещу Горбачов.

След ваксините и ковид мерките, най-много фалшиви новини са пуснати по теми, свързани с мигрантска криза на границата между Полша и Беларус, оферти за черен петък, покачване на цените на природния газ и изменението на климата.

Според експерти проверката на една новина може да отнеме не повече от 30 секунди. Ключът е да потърсим достоверни източници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спомен за слоницата Артайда - символ на столичния зоопарк
Спомен за слоницата Артайда - символ на столичния зоопарк
Във Франция задължават всички професионални спортисти да се ваксинират от 15 януари
Във Франция задължават всички професионални спортисти да се ваксинират от 15 януари