НОВИНИ

Фандъкова: Не е необходима промяна в плана за управление на Витоша за подновяването на Княжевския лифт

От "Витоша ски" не са съгласни с днешното решение. Те са категорични, че новият лифт няма как да бъде построен без промяна на поне две от стъпките

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
14:31, 07.01.2021
Чете се за: 05:30 мин.
Регионални
фандъкова необходима промяна плана управление витоша подновяването княжевския лифт
Снимка: БГНЕС/ Архив
Слушай новината

Не е необходима промяна в плана за управление на Витоша за подновяването на Княжевския лифт. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова след срещата за Витоша.

На срещата с министъра на околната среда и водите, министъра на земеделието и храните, главния архитект на столицата, експерти и общински съветници се реши, че промяна в плана за управление на Витоша не е необходима за възстановяването на Княжевския лифт.

Новият лифт може да бъде построен в стъпките на стария.

"Една от най-важните цели, която сме си поставили и, по която лично работя, е да осигурим достъп до планината Витоша за всички софиянци. Затова още преди година заявих, че с или без желанието на собствениците на съоръженията, ние започваме процедури за тяхното възстановяване. Очертахме два сценария. Първият - да работим за възстановяване на Княжевския лифт в съществуващите стъпки, за което не е нужно изготвяне на специализиран устройствен план. И вторият сценарий, при който възстановяването по този начин не е технически възможно, и ще трябва да се изработи такъв план. Постигнахме пълна координация с различните институции. Изключително съм благодарна на министрите на земеделието и на околната среда, които присъстваха лично. В разговорите участваха и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, общинският съветник Тома Белев, който е и бивш директор на природен парк "Витоша". Всички сме единодушни, че за реконструкцията на Княжевския лифт не е необходима промяна в плана за управление на природен парк "Витоша". Получихме уверение за много бързи действия от всички институции. Надявам се, че и собственикът, който нееднократно заявява, че е готов да възстанови лифта, да бъде достатъчно съпричастен, за да може по-бързо да придвижим всички процедури", заяви Фандъкова.

Тя уточни, че това е работна среща между институциите, затова собственикът не е участвал в нея.

"Години наред се говори за противоречия между законите и плана. Исках да се уверя, че това, което целим, е възможно. Необходим е специализиран подробен устройствен план. Собствениците са инициирали изработването на такъв план. Очаквам той да бъде съгласуван от РИОСВ и Агенцията по горите. Надявам се още през тази година да имаме конкретни резултати", подчерта Фандъкова.

Заданието на плана е изработено от "Витоша ски" и е изпратено за съгласуване от МОСВ и всички заинтересовани ведомства. Очакваме успоредно с това да се внесе документацията и в Изпълнителната агенция по горите, за да може до два месеца да приключат тези процедури. След това е нужно решение на СОС и спазване на всички процедури по съобщаване на устройствения план, провеждане на обществени обсъждания и др. Най-бързият сценарий е първият. При него може директно да се пристъпи към подготовка на технически проект за възстановяване на лифта и да се издаде разрешение за строеж.

"Витоша ски" могат да започнат подмяната на Княжевския лифт в края на лятото

Досега действията на "Витоша ски" са в точно обратната посока. Тяхното техническо предложение предвижда промяна на два от стълбовете, което води и до изработване на нов устройствен план. Нашето становище, за което сме ангажирали и външни експерти, е, че лифтът може да се възстанови в съществуващите стъпки на стълбовете. По този начин спестяваме време и една доста сложна процедура по нов план. Говоря за поне 2 г. време, което ще спестим на софиянци, обясни главният архитект на София Здравко Здравков.

От "Витоша ски" обаче са категорични, че новият лифт няма как да бъде построен без промяна на поне две от стъпките и не са съгласни с днешното решение.

"Беше много ползотворна среща. Безспорно е желанието на г-жа Фандъкова софиянци да имат по-голям достъп до Витоша, запазвайки екологията. Целта беше всеки в рамките на своето поле да достигнем до възможността, при която това да се случи максимално бързо, спазвайки всички закони. В момента се използват едва 20% от възможностите за ски в планината. Не говоря за изсичане на дървета, а за съществуващи възможности", каза екоминистърът Емил Димитров.

"Стигнахме до общи решения. От страна на Министерство на земеделието по двата сценария ще има пълна мобилизация и най-бързи решения, за да може Витоша да стане по-достъпна. Надявам се, че и инвеститорът ще действа със същата бързина", заяви министърът на земеделието Десислава Танева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вицепремиерът Николова във Варна: Очакваме с ваксините да се ускори рестартът на туризма
Вицепремиерът Николова във Варна: Очакваме с ваксините да се ускори рестартът на туризма
В Лондон болниците преливат от пациенти с COVID-19
В Лондон болниците преливат от пациенти с COVID-19