НОВИНИ

Фарид Гаибов: България продължава успешно да развива всички дисциплини от гимнастическото семейство

фарид гаибов българия продължава успешно развива всички дисциплини гимнастическото семейство
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
18:20, 04.12.2023
Чете се за: 05:42 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Европейската гимнастика Фарид Гаибов постави много висока оценка за организацията на Конгреса на централата, който се проведе на 1 и 2 декември в хотел "Маринела" в София.

Над 153 делегати от 45 държави посетиха България, за да се включат в 30-ия Конгрес, а домакин на събитието беше Българската федерация по гимнастика, ръководена от олимпийския вицешампион на висилка от Игрите в Атланта Красимир Дунев, а генерален секретар е сребърният медалист на халки от Атина 2004 Йордан Йовчев.

"Аз знам, че в България гимнастическите спортове са много популярни. Те са много важни за страната ви. Имате страхотни традиции. България продължава успешно да развива всички дисциплини, включени в гимнастическото семейство. Всички гимнастически федерации организират много състезания. Спортистите ви печелят медали от европейски и световни първенства и от олимпийски игри. Що се отнася до Конгреса... това е 30-и юбилеен конгрес. Ако погледнем 40 години назад ще видим, че първото издание всъщност е проведено в България - във Варна. Преди четири години отново България беше домакин на този форум. Представителите на всички федерации, които присъстват тук, много добре знаят къде отиват. С удоволствие идват в България, защото знаят, че тук организацията е страхотна, хората са страхотни, мога да кажа, че и храната ви е много вкусна. С една дума всичко е прекрасно, има всичко, от което хората се нуждаят", каза Гаибов, който е и министър на спорта на Азербайджан.

"Най-важната тима, която обсъдихме, беше дали да върнем руските и белоруските спортисти и да им дадем възможност отново да се състезават на европейските първенства. Делегатите на конгреса решиха да не ги допуснем да участват в шампионатите на Европа. За съжаление, на тези две държави. Освен това представихме стратегия, върху която работихме през тази година. Тя беше одобрена от всички, всичките коментари, които получихме, бяха положителни. Имахме много дискусии. Искам да благодаря на генералния секретар на Международната федерация за това, че уважи този конгрес и взе участие в него. Присъстваха представители от Европейския съюз за радио и телевизия, както и други наши партньори. Беше много интересно, не беше скучно. Постарахме се да не бъде скучно на делегатите. Изобщо това беше един успешен Конгрес и още веднъж благодаря на България и Българската федерация по гимнастика, че го организира", добави Фарид Гаибов.

Трикратната световна шампионка по художествена гимнастика Мария Петрова стана почетен член на Европейската гимнастика с решение на делегатите на Конгреса.

"Мария от дълго време е в Европейската гимнастика. Тя направи много за развитието на художествената гимнастика на континента. Тя работи дълго време за нас, работи като президент на Техническия комитет по художествена гимнастика, а не просто като негов член. Затова единодушно приехме решението тя да стане почетен член на Европейската гимнастика. Ние сме много радостни, че такива специалисти като нея избират да работят в Международната федерация. Аз съм уверен, че и там тя ще работи много успешно, защото има огромен опит. Видяхте по аплодисментите, които вчера получи, че тя напълно заслужава тази награда. Още веднъж я поздравявам", коментира още президентът на Европейската централа.

По време на Конгреса той се срещна с министъра на младежта и спорта у нас Димитър Илиев, който откри форума заедно с кмета на столицата Васил Терзиев.

"Към днешна дата отношенията между България и Азербайджан в областта на спорта са отлични. Страшно много българи работят в Азербайджан, в частност в областта на спорта. Моят заместник също е от България. Много добре познавате Марияна Василева. По отношение на министъра на младежта и спорта на България, той неотдавна беше назначен на този пост. Той е много активен, ние се запознахме на световното първенство по борба в Сърбия. Сега и тук проведохме една среща. Аз съм му благодарен, че намери време да се видим, защото знам каква е заетостта на министрите. Той обеща много скоро, буквално този месец, да посети Азербайджан, за да обсъдим по-нататъшното ни сътрудничество", завърши Фарид Гаибов.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венцеслав Стефанов за мача Славия-ЦСКА: Утре ще бъде Баташко клане
Венцеслав Стефанов за мача Славия-ЦСКА: Утре ще бъде Баташко клане
Десетки българи останаха блокирани на летището в Мюнхен няколко дни
Десетки българи останаха блокирани на летището в Мюнхен няколко дни