НОВИНИ

Фаталният участък на "Струма" е с нова мантинела и маркировка, експерти откриха недостатъци

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:34, 05.01.2022
Чете се за: 02:50 мин.
Общество
Слушай новината

Фаталният участък от магистрала "Струма", където загинаха 45 души при катастрофата с автобуса, вече има нова мантинела и маркировка. От АПИ съобщиха, че пътната сигнализация изцяло отговаря на законовите изисквания.

От Европейския център за транспортни политика обаче откриха недостатъци.

Нов е този буфер, който отделя пътното платно от отбивката за отдих.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че той е от най-висок клас и осигурява безопасно начало на ограничителната система.

От Европейския център за транспортни политики обаче виждат проблем с мантинелата. Част от нея е произведена в Италия и е сертифицирана. Тя има два реда големи болтове. Другата част от мантинелата е българска.

"Вижте планките какво представляват на горния ред, вижте болтовете колко са големи и вижте и ми кажете на долния ред колко са големи планките и болтовете", показва Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

-БНТ: Долу не виждам болтове.

Русинова: Аз също не виждам и питам къде са. И защо според европейските изисквания Европейски сертифицираният продукт има задължителни и на горния и на долния ред, а на българския... И не са само тук. Отсреща също ги няма".

Диана Русинова показа и знак, който според нея трябва да бъде преди препятствието, каквото в случая е мантинелата. Иначе тестът ѝ със специален уред показа, че знакът свети достатъчно силно.

"Аз съм доволен от начина, по който е възстановена мантинелата и по който е възстановено защитното съоръжение, а също и поставянето на знаците и полагането на новата маркировка", каза Гроздан Караджов - министър на регионалното развитие.

Министърът съобщи, че предстои ремонт на мантинелата и на отсрещното платно.

"По този начин с довършване на мантинелата от другата страна този участък ще е напълно ремонтиран. Не искахме да го правим по време на празниците, когато трафикът е завишен. Мисля, че другата седмица започва другият ремонт и мисля, че ще е в рамките на няколко дни", каза Караджов.

От неправителствения сектор настояват за експертен разговор, на който да бъдат обсъдени какви мерки за безопасността на този участък да бъдат предприети в бъдеще.

Автори: Йоана Миланова, Зоя Велинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И Варна, и Бургас влязоха в тъмночервената зона (ОБЗОР)
И Варна, и Бургас влязоха в тъмночервената зона (ОБЗОР)
Рилски спортист остава непобеден след успех над шампиона
Рилски спортист остава непобеден след успех над шампиона