НОВИНИ

Какъв въздух дишаме - замърсяване в някои квартали на София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:37, 05.01.2022
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Мръсен въздух отчетоха датчиците на Столичната община в някои квартали в София. Превишения на средностатистическата норма за фини прахови частици вчера и днес имаше в кварталите "Надежда", "Павлово", "Левски Г" и "Лозенец". Така днес столицата ни се нареди на 32-ро място по мръсен въздух в света.

В София сме наблюдавали и много по-големи превишения. Нормата за фини прахови частици е 50 милиграма на кубичен метър, вчера и днес, заради превишенията в някои квартали, средната стойност достигна 75 -80, а други зими е имало превишения от 8, дори 10 пъти над нормата.

Основният замърсител са печките на твърдо гориво, както и нерегламентираното горене на отпадъци. По този параграф общината има програма за безплатна подмяна на отоплителните уреди, правят се и редовни проверки в производствени цехове, сервизи и строителни обекти.

Малко по-трудно обаче се проверяват частните имоти, защото собствениците не са длъжни да пускат проверяващите вътре, затова трябва да се извика и полиция.

Все пак за декември 2021 година в цехове са наложени 7 глоби, при строителните обекти са констатирани над 50 нарушения, а в частни или общински имоти при 78 проверки са написани предписания на всички собственици.

Автомобилите в София също са голям фактор, защото не са от най-екологичните. Известен факт е, че България е гробницата на Европа. Често на хората не им достигат средства за ремонт на катализатора или за нов и ги премахват, което прави дизеловите автомобили изключително неекологични.

Проверките за вредни емисии от ауспусите също не са ефективни, защото, освен че отнемат много време, нормата е толкова висока, че реално никой не е в нарушение.

Днес четирите екипа на Столичния инспекторат проверяваха строителни обекти, производствени бази и автосервизи. Бяха проверени общо 43 обекта, като при 6 от тях са установени нередности и са съставени актове.

"Най-вече гледаме за устройство, за измиване, ограда, табела и да няма около обекта битови или строителни отпадъци", заяви Величко Костадинов от Столичния инспекторат.

Вчера са направени 32 проверки, като са констатирани 5 нарушения. Освен това е възложено и допълнително механизирано метене на булеварди и основни улици.

При другия голям замърсител - автомобилите, мерки се предприемат от години, но не достатъчно ефективни. Глобени собственици на неекологични автомобили засега няма.

"По отношение на газ анализаторите - това пак е инициатива на общината, направихме няколко проверки, но е малко по-продължителен процесът. А нормите, които са по наредба, са много високи, не отчитат и не сме констатирали такова нарушаване", допълни Десислава Билева, заместник-кмет по екология към Столична община.

До края на януари всеки уред в пункт за технически прегледи трябва да бъде свързан автоматично с автомобилната администрация.

Целта на връзката е да се сложи край на манипулациите при прегледите на автомобилите. Ако от юли досега няма подобрение в качеството на въздуха е възможно да отпаднат и екостикерите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович е изолиран на летището в Мелбърн, заради объркване с документите
Джокович е изолиран на летището в Мелбърн, заради объркване с документите
Семейство живее в къща на дърво
Семейство живее в къща на дърво