НОВИНИ

ЕС потвърди подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:34, 05.01.2022 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Брюксел потвърди подкрепата за суверенитета и териториална цялост на Украйна при посещението на първия дипломат на Евросъюза в страната.

Жозеп Борел подчерта и желанието за деескалация на напрежението по границата с Русия.

В Източна Украйна Жозеп Борел се запозна с работата на един от контролно-пропускателните пунктове и разговаря с военни. Придружаваше го украинският външен министър Дмитро Кулеба. Борел каза, че е впечатлен от работата на правителството и неправителствените организации на своеобразната фронтова линия.

По думите му, ЕС е надежден партньор на Украйна и осигурява политическа, финансова и икономическа подкрепа на страната. Според него конфликтът на украинско-руската граница е "на ръба на задълбочаването", напрежението расте.

"Двете неща трябва да вървят ръка за ръка - желанието за деескалация чрез диалог, да се избегне нарастването на напрежението, да се търсят решения. Но с твърд ангажимент, че всяка военна агресия срещу Украйна ще има огромни последици и ще струва много скъпо", каза Борел.

Според Кулеба и Киев, и Брюксел търсят дипломатически подход за решаване на кризата в Украйна.

"Украйна и ЕС са рамо до рамо в противодействието на агресивната политика на Русия. Става дума не само за дипломатически, но и за практически решения. Сега, и Украйна, и ЕС имат една задача - да използват дипломатически средства, за да работят за регулиране на ситуацията, и да принудят Москва да намали напрежението", каза министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба.

Посещението на Борел в Украйна приключва утре. А следващата седмица започват дипломатически совалки, чиято основна тема ще бъде напрежението между Украйна и Русия, и отношенията на Москва със западните партньори.

На 10 януари в Женева е планирана среща САЩ - Русия, два дни по-късно ще има разговор във формат НАТО-Русия, а на 13 и 14 януари, в Брест, Франция, се събират външните министри на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров не е против участниците с медицинско изключение
Григор Димитров не е против участниците с медицинско изключение
Топлото време отложи слалома при мъжете в Загреб
Топлото време отложи слалома при мъжете в Загреб