НОВИНИ

Управляващите обмислят механизъм за временно отстраняване на главния прокурор

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
15:31, 05.01.2022 (обновена)
7520
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Управляващите обмислят въвеждането на механизъм за временно отстраняване от длъжност на главния прокурор, ако срещу него има разследване по данни за извършено престъпление.

Пред парламентарната правна комисия министър Надежда Йорданова съобщи, че се обсъжда и идеята за "разследващ магистрат", който при необходимост да води наказателно производство срещу обвинител номер едно.

Според правосъдния министър Европейската комисия е препоръчала да се въведе фигурата на "съдия-следовател", който да разследва главния прокурор. Това, обаче не отговаря на Конституцията и затова се обсъжда варианта чрез случаен избор да се определя действащ магистрат - следовател, прокурор или съдия, който да разследва действия на главния прокурор, за които има данни, че са престъпление.

"След като се определи този разследващ магистрат, той трябва да има съответните гаранции за това, че главният прокурор няма да се намесва в неговата работа", каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

Обмисля се вариант, след приключване на разследването, кариерното развитие на този магистрат да не зависи от главния прокурор, а обвинител номер едно да може да бъде временно отстраняван.

"Обмисля се също така механизъм за временното му отстраняване от длъжност, докато тече разследването. Това е в съответствие с препоръките от страна на Венецианската комисия", каза Йорданова.

Мнението на Надежда Йорданова е, че съдебната реформа се нуждае от промени в Конституцията.

"Голяма част от проблемите, с които се сблъскваме без Конституционни промени няма как да бъдат решени. На първо място статута на главния прокурор. Но второ място укрепване на съдийското самоуправление, така че съдии, избирани от съдии да имат болшинство във ВСС - имайки предвид съдийската колегия. И съответно въвеждането на Конституционната жалба", каза министър Йорданова.

След заседанието на комисията, правосъдният министър коментира и изявленията на колегата си Бойко Рашков, който обяви, че част от парите за строежа на магистрала "Хемус" са били отклонявани към ГЕРБ.

Бойко Рашков: Част от авансовите вноски за строежа на АМ "Хемус" е пренасочвана към ГЕРБ

"България продължава да има проблем със зачитането на презумпцията за невиновност. Така че призовавам всички колеги, било то от Министерски съвет, било то от прокуратурата, било то други магистрати, най-стриктно да спазват тази презумпция", каза тя.

Йорданова подчерта, че очаква и прокуратурата да свърши своята работа като разследва в дълбочина авансовите плащания за строежа на магистрала "Хемус".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Колев: Иска ми се да повишим класата ни в играта с топка
Иван Колев: Иска ми се да повишим класата ни в играта с топка
Андреев загуби от №4 в схемата във Форли
Андреев загуби от №4 в схемата във Форли