НОВИНИ

Как газовата криза се отразява на домакинствата?

bnt avatar logo
от БНТ
18:03, 05.01.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Как газовата криза се отразява на домакинствата? Драстично високи сметки за газ получиха жителите на Стара Загора. Сметките им за декември са с увеличена цена, а от 1 януари тя вече е с още 30% по-висока. Около 10% от домакинствата в Стара Загора използват природен газ за отопление. Общинската собственост е почти изцяло газифицирана.

През последните 3 години сметката на Илиян Илиев за отопление на жилището му, дори и при значително по-студени зимни месеци, не е надвишавала 150 лв. Днес е платил за месец декември 532 лв. и то без новото увеличение от 30% от началото на новата година. Остава шокиран от сумата.

"Ако мен не може да ме бутнат 500 лв. сега, не означава, че няма да ме бутнат след един месец, след 5 месеца. И повечето хора от средната класа също са в моето положение", споделя Илиян Илиев.

С близо 30% нагоре са и сметките в общинските структури в Стара Загора. Детска градина "Светлина" е на смесено отопление - ток и газ. Отделила е от бюджета си за газ този месец - 5000 лв. Ако се задържат високите цени на газта, ще трябва да реализират икономии, за да могат да я плащат.

"Разбира се, че ще се отрази. Както и на всички останали потребители, но се надявам по някакъв начин проблемът да се реши кардинално, тоест да се реши на национално ниво. Към този момент се стараем да се справяме. Надявам се това нещо да се компенсира по някакъв начин", допълни директорът Йоана Димитрова.

След поскъпването с 30% на газа от 1 януари от "Булгаргаз" обявиха, че ще поискат от 1 февруари да има поевтиняване - пак с около 30%. Така цената вероятно ще се върне на нивата от декември.

Автор: Иван Янев

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът обяви: Край на политическите назначения
Премиерът обяви: Край на политическите назначения
Побой над непълнолетен в столичния квартал "Лагера"
Побой над непълнолетен в столичния квартал "Лагера"