НОВИНИ

Побой над непълнолетен в столичния квартал "Лагера"

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:50, 05.01.2022 (обновена)
9542
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

СДВР започна разследване заради скандален видеоклип, който разкрива побой и тормоз над непълнолетно момче от други деца. Клипът е бил заснет навръх Коледа и после разпространен в социалните мрежи от нападателите на детето.

То е от столичния квартал "Лагера" и е на 13 години. Разпитани са пострадалият ученик и майка му. Предстои да бъдат издирени и извикани за разпит учениците, нанесли побоя на момчето. Случаят е предаден на прокуратурата.

Побоят върху 13-годишния ученик е заснет и качен в интернет от нападателите, които се оказват негови връстници. Участват както момчета, така и момичета. Групата нанася удари с ритници, шамари и юмруци.

Видеото започва да се разпространява в социалните мрежи и предизвиква вълна от възмущение сред жителите на квартал "Лагера". Йоана е сред първите, които дават гласност на случая.

"Заради момиче е въпросният бой, на който имаме клип. От родители разбрах, че те няколко месеца преди това са имали някакви конфронтации тези групички. Кулминацията на свадата е заради момиче", заяви Йоана Лазару.

Съседи разказват, че младежът се е отървал без сериозни наранявания, но семейството му отказва да коментира случая. Кавгата обаче не приключила дотук. Преди два дни опит за среща за помирение едва не се превърнала в масов бой.

Един срещу друг застанали защитници на набитото момче и групата от видеоклипа. Около 21.00 часа в кварталната градинка пристигнали 50 - 60 младежи. Намесили се съседи и полиция.

"Бяха си въоръжени като за война. Само вилите им липсваха, прътове, едното момче имаше пистолет. Оказа се после, че той е със сачми. В тъмното не можеше да видим какво точно стана. Изолирахме оръжията от нападателите. Подредихме ги в една редица и всичко приключи по мирен и тих начин", допълни Любомир Богданов.

След като случаят добива популярност в мрежата основният инициатор на побоя е установен - тийнейджър от квартал "Надежда". Срещу него също е оказана физическа агресия.

"Не е това начинът и ние не целим това. Видимо е, че тези деца имат енергия за изразходване. Няма къде да я изразходят, било то спорт или обществено полезна дейност. Апелирам към родителите да обръщат внимание на децата", добавя Йоана Лазару.

Според психолози агресията сред учениците значително се е увеличила. Изследване на БАН показва какви са основните мотиви. Според учителите най-честите причини са - родителски съвет да отвръщат на удара с удар, както и примери в обществото, че проблемите се решават с бой.

Учениците пък поставят на първо място, че по този начин защитават някой по-слаб или пък отвръщат на обида.

"Това, което се наблюдава най-често, е, че вече агресията не е само между отделни ученици, а между групи от такива. Не само момчетата проявяват агресия, но и момичетата, започват да ги настигат в това отношение", уточнява д-р Екатерина Димитрова, Институт по психология при БАН.

Според психолози агресията се разпространява дори и при онлайн обучението.

"Тя се прехвърли в социалните мрежи и според множество училищни психолози кибертормозът съществено се е увеличил през последната година и половина", каза още д-р Екатерина Димитрова, Институт по психология при БАН.

От Държавната агенция за закрила на детето заявиха, че са се самосезирали по случая с бития ученик от квартал "Лагера". Оттам предвиждат сформиране на екип от представители на МВР, прокуратурата и дирекция "Социално подпомагане", за да бъдат наказани виновните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как газовата криза се отразява на домакинствата?
Как газовата криза се отразява на домакинствата?
Григор Димитров не е против участниците с медицинско изключение
Григор Димитров не е против участниците с медицинско изключение