НОВИНИ

Премиерът обяви: Край на политическите назначения

Александър Марков
от Александър Марков
18:10, 05.01.2022
Чете се за: 05:40 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Правителството отзова генералния ни консул във Валенсия Пламен Георгиев. С това премиерът Кирил Петков обяви край на политическите назначения.

Пламен Георгиев ръководи антикорупционната комисия до 2019 г., когато след скандал заради близо 200 квадратни метра пристройки към имота си подаде оставка, след което беше назначен за консул.

Две са причините за отзоваването на Пламен Георгиев, обясниха от кабинета. Първо, Кирил Петков заяви, че Георгиев е политическо назначение и такъв тип назначения оттук нататък няма да се случват.

Второ, по-късно от Външното министерство уточниха, че отзоваването му е с цел, за да бъде спазен законът, а именно: назначенията в задграничните ни представителства да бъдат до 20% от всички ръководители на дипломатически служби.

Пред БНТ Пламен Георгиев видя реваншизъм в действията на кабинета.

Краят на политическите назначения, който обяви премиерът Кирил Петков, започна с отзоваването на Пламен Георгиев от Валенсия.

"Оттук нататък политическите назначения и назначения на хора, които не са свързани с професионалната дейност там, където отиват, особено в МВнР, ще се приключва. Хора като Пламен Георгиев, който беше назначен изцяло по политически причини във Валенсия, Испания, аз предлагам, колеги, днес да го отзовем и това да бъде символът, че този тип политически назначения не са методът и начинът, по който оттук нататък нещата ще се случват", каза премиерът Петков.

От кабинета уточниха, че допълнителен мотив за отзоваването на Георгиев е общественото недоволство у нас, а и в диаспората ни в Кралство Испания за назначаването на Георгиев за консул през 2019 г.

"Поради което, а и за да покажем, че е редно политическите назначения да бъдат свеждани до минимум и вместо това България в международен план, а и във вътрешен да бъде представлявана и управлявана от хора, които имат най-добрите качества за съответната позиция, бе предложена тази промяна в нашия представител във Валенсия", каза Лена Бориславова, говорител на правителството.

От Външно министерство уточниха, че Пламен Георгиев е назначен на 9 август 2019 г. по предложение на тогавашния министър на външните работи Екатерина Захариева, а освобождаването му е с цел оптимизиране на политическата квота в ръководството на посолствата и консулствата ни. По закон, 20% от посланиците и консулите ни могат да бъдат от политическа квота, а не дипломати от кариерата, но, според кабинета, тази квота е надвишена.

Пламен Георгиев пред БНТ: Причината за освобождаването ми се корени в реваншизъм

Пред БНТ Пламен Георгиев се усъмни в мотивите и видя реваншизъм в действията на правителството.

"Очевидно е, че това не е причината за моето освобождаване. Причината - считам, че за всички е ясно, че се корени в един реваншизъм във връзка с моята предишна работа, при която засегнах страшно много интереси. Запорирахме имущество за милиони. Даже за милиарди. Повече от 2 млрд. през моя мандат, така че засегнахме много интереси и това е истинската причина. Съшити с бели конци са основанията", каза Пламен Георгиев.

Пламен Георгиев беше назначен за консул във Валенсия, след като през 2019 г. гръмна скандал заради барбекю и сауна, които надстроил над жилището си - без да ги декларира и без да има строителни книжа. След направени проверки Георгиев беше принуден да ги събори. От кабинета не изключиха цялостен преглед на дипломатическите назначения и още промени.

"Това е ще предмет на бъдещи разговори в съответните формати. Но това, което е ясно и трябва да се знае и е позиция на правителството, е, че политически назначения не трябва да се извършват тогава, когато съответните лица нямат качествата и както местната диаспора, така и цялото общество са против подобни назначения", каза Лена Бориславова.

С колко е надхвърлена политическата квота в задграничните ни мисии - не е ясно.

Първите назначения и на ниво областни управители също са факт. Девет са новозначените областни управители, обявени днес от кабинета, от квотата на ДБ и БСП.

Кои са новите областни управители? (Биографии)

От квотата на ДБ са областните управители на Пловдив, Хасково, Велико Търново и Видин. Това съответно са: Йордан Иванов, Катя Панева, Людмила Илиева, Любен Иванов.

А от БСП - Емил Хучмев на Смолян, Стойко Танков на Бургас, Галин Господинов на Добрич, София-област - Иван Иванов, Благоевград - Валери Сарандев.

Следващата седмица ще станат ясни и останалите назначения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков разпредели функциите по координация на общата политика на правителството
Кирил Петков разпредели функциите по координация на общата политика на правителството
Как газовата криза се отразява на домакинствата?
Как газовата криза се отразява на домакинствата?