НОВИНИ

Пламен Георгиев пред БНТ: Причината за освобождаването ми се корени в реваншизъм

Александър Марков
от Александър Марков
16:06, 05.01.2022
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
пламен георгиев бнт причината освобождаването корени реваншизъм
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Мога да коментирам освобождаването си само по един начин - очевидно е, че това не е истинската причина. В самото решение на Министерския съвет изрично се посочва, че не съм изключение и по този начин се признава, че съм бил назначен съвсем законосъобразно въз основа на предвидена разпоредба в закона. Очевидно е, че това не е причината за моето освобождаване. Причината - считам, че за всички е ясно, се корени в един реваншизъм във връзка с моята предишна работа, при която засегнах страшно много интереси. Запорирахме имущество за милиони. Даже за милиарди. Повече от 2 милиарда през моя мандат, така че засегнахме много интереси и това е истинската причина. Съшити с бели конци са основанията. Това каза пред БНТ Пламен Георгиев, бивш генерален консул на Република България във Валенсия.

Пламен Георгиев пред БНТ: Ще коментирам след като станат ясни мотивите за отзоваването ми

Той допълни, че ще се възползва от възможността да атакува основанията пред съда.

"Не заради друго, а просто да се види, че тези, които са ме отстранили, просто са неподготвени. Очевидно хората, които аз преследвах и на които запорирах имущество, са на власт. Две поредни оценки за моята работа от МВнР са - изпълнението надвишава изискванията. Това означава, че аз съм свършил много повече от това, което се иска от заеманата длъжност. Тоест аз съм се справил повече от добре с работата, на която съм бил назначен, а и аз съм юрист. Работата, която се върши в едно консулство, е 90% юридическа работа. Даже в консулствата, където няма юристи, колегите се консултират с други такива, така че за генерален консул юрист е най-подходящата позиция, защото работата е юридическа", добави Пламен Георгиев.

МВнР: Освобождаването на Пламен Георгиев е свързано с оптимизиране на дипломатическата квота извън страната

Според него това, което е казано в решението на Министерския съвет, не е истина.

"Причината за моето освобождаване е работата, която свършихме в Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. До ден днешен продължава да се говори, че в България няма осъдени лица по високите етажи за корупция, което е абсолютна лъжа. По дело, по което бях аз наблюдаващ прокурор с колежка от градска прокуратура, вкарахме в затвора за корупция депутата от ДПС Митхат Табаков", каза още Пламен Георгиев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зографски се справи с квалификацията в Бишофсхофен
Зографски се справи с квалификацията в Бишофсхофен
Кои са новите областни управители? (Биографии)
Кои са новите областни управители? (Биографии)