НОВИНИ

Първи работен ден на НС за 2022 - декларации и спорове в пленарната зала

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:20, 05.01.2022
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

Старт на новия политически сезон в парламента след коледната и новогодишна ваканция. Политически декларации само от партиите извън управляващата коалиция и спор дали да има временна комисия за ковид мерките у нас - така започна зимната сесия на 47-ото Народно събрание, която се очаква да бъде първата пълна работна сесия от година насам.

Първи работен ден на 47-ото Народно събрание след ваканцията

Изненадващо нито една от партиите в управляващата коалиция не заяви приоритетите си, както се прави по традиция при започването на всеки пленарен сезон. Този път говориха само партиите в опозиция. От ГЕРБ припомниха, че сега отговорността се носи от управляващите. Настояха за усилие в посока национално единство по основни теми.

"Първото усилие, което партиите в 47-ото НС трябва да положим, е да създадем възможност за постигане на национално единство по отношение на основните теми на българското общество. Нито една от партиите в настоящия момент няма мандат да взима и да налага еднолични решения, нещо повече, 47-ото НС излъчи различно мнозинство, което не е сплотено от обща идеологическа и политическа логика, а е плод на необходимостта от създаване на редовно правителство", заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ.

От ДПС също застанаха зад тезата за максимално съгласие за решаването на кризите в страната ни. Настояват за спешност по бюджета, мерките за бизнеса и преработване на Плана за възстановяване и развитие.

"Избирателите не дадоха власт на нито една партия, с което задължиха парламентарно представените партии да търсят максимално съгласие за начините за решаване на кризите. С две думи - възстановяване на диалога. Като старт и на 47-ото НС, и на новото правителство - видяхме обратното на диалог. Нищо ново под слънцето. Така започна и управлението на ГЕРБ - самодостатъчност, самонадеяност и самодейност", допълни Мустафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС.

От партия "Възраждане" поискаха от правителството широк обществен дебат за ковид мерките и заплашиха с народно недоволство.

"Ние се обръщаме към здравия разум на българските управляващи, апелираме за политически диалог, настояваме във времето, което остава до следващата седмица, да се даде ясен знак, че проблемите в България ще бъдат решавани от политическите институции, а няма да бъдат създавани от тях", добави Костадин Костадинов, председател на ПГ на "Възраждане".

Депутатите отхвърлиха създаването на временна комисия за ковид мерките, поискана от "Възраждане". Подкрепиха ги единствено от "Има такъв народ".

"Тази тема и мерките, които са наложени, е тази, която вълнува всеки един български гражданин, вие сте напълно наясно с това и да се правите тук на ощипани моми, че не трябвало да има комисия, защото имало не знам си какво си. Защо го правите това - нали идеята е да информираме, да се даде достатъчно информация и да се задават въпроси", коментира Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ".

Заради "Има такъв народ" от седмичната програма отпадна една от горещите теми сред депутатите - въвеждането на зелен сертификат за достъп до сградите на НС. От формацията са били против влизането и преди обсъждане в комисии. От най-голямата парламентарна група са за тази мярка.

Депутатите отложиха точката за зеления сертификат в парламента

"След обстоен анализ нашата парламентарна група реши да подкрепи една такава мярка. Истината е, че количеството хора, които влизат на ден в Народното събрание и в държавната администрация, обикновено са познати, те могат лесно да бъдат проследени, но претегляйки различните негативи и позитиви смятаме, че това ще бъде един добър пример към обществото", каза още Антон Toнeв, председател на здравната комисия от "Продължаваме промяната".

Предложението на "Демократична България" за зелен сертификат за парламента се очаква да влезе в зала скоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Близо 25 000 ваксини са поставени у нас само за денонощие
Близо 25 000 ваксини са поставени у нас само за денонощие
Министърът на енергетиката: Невъзможно е да отпадне таванът на компенсациите
Министърът на енергетиката: Невъзможно е да отпадне таванът на компенсациите