НОВИНИ

Първи работен ден на 47-ото Народно събрание след ваканцията

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
08:46, 05.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Първи работен ден за 47-ото Народно събрание след ваканцията.

В рамките на заседанието стана ясно, че обсъждането на темата за зеления сертификат се отлага. Народното събрание реши утре да изслуша енергийния министър Александър Николов във връзка с енергийната криза и подготвяните компенсации за бизнеса.

Утре НС ще изслуша енергийния министър

Парламентарните групи трябваше да заявят своите приоритети в политически декларации, но това направиха само партиите в опозиция.

От ГЕРБ са на мнение, че България е на прага на икономическа и нова здравна криза и сега е нужно да се търси национален консенсус по важните въпроси. Припомниха на управляващите, че те са тези, които носят цялата отговорност, а от ГЕРБ са опозиция, но са готови на помощ при нужда.

"Първото усилие, което партиите в 47-ото НС трябва да положим, е да създадем възможност за постигане на национално единство по отношение на основните теми на българското общество. Нито една от партиите в настоящия момент няма мандат да взима и да налага еднолични решения. Нещо повече - 47-ото НС излъчи различно мнозинство, което не е сплотено от обща идеологическа и политическа логика, а е плод на необходимостта от създаване на редовно правителство", заяви Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ.

От ДПС също призоваха за диалог и да се търси консенсус по важни теми. Тяхната формулировка вече е позната - да се възстанови нормалността в политиката.

"Избирателите не дадоха власт на нито една партия, с което задължиха парламентарно представените партии да търсят максимално съгласие за начините за решаване на кризите. С две думи - възстановяване на диалога. Като старт и на 47-ото НС и на новото правителство видяхме обратното на диалог. Нищо ново под слънцето. Така започна и управлението на ГЕРБ - самодостатъчност, самонадеяност и самодейност", заяви председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ.

От "Възраждане" предупредиха правителството, че ги очаква народно недоволство, ако не обърнат внимание на тяхното искане за отмяна на зелените сертификати. Призоваха за мораториум върху мерките срещу ковид епидемията и през това време да се сформира широкомащабен диалог със специалисти във двете крайни мнения - за и против, но да бъдат дадени отговори на хората.

"Ние се обръщаме към здравия разум на българските управляващи, апелираме за политически диалог, настояваме във времето, което остава до следващата седмица да се даде ясен знак, че проблемите в България ще бъдат решавани от политическите институции, а няма да бъдат създавани от тях", добави председателят на ПГ на Възраждане Костадин Костадинов.

Една от най-важните задачи на парламента през новия сезон е приемането на бюджета за годината, който се очаква да бъде готов до края на февруари.

От днес започва и работата на постоянните комисии.

Всичко за първия работен ден на депутатите след ваканцията четете ТУК

Репортери: Николай Минков, Десислава Маркова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лукаку се извини на феновете във видеообръщение
Лукаку се извини на феновете във видеообръщение
Атанас Славов, ДБ: Ще инициираме временна комисия за конституционни промени
Атанас Славов, ДБ: Ще инициираме временна комисия за конституционни промени