НОВИНИ

Фермери блокираха пътища от двете страни на Пиренеите

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:36, 03.06.2024
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Фермери от Франция и Испания блокираха магистрала и гранични пунктове между двете страни. Протестът цели да привлече вниманието върху проблемите на земеделските производители дни преди европейските избори.

Три хиляди френски и испански фермери и хиляда трактора блокираха за 24 часа пътищата от двете страни на Пиренеите. Недоволството е срещу несправедливото според тях европейско законодателство и нечестната конкуренция.

"Важно е, защото във Франция положението на земеделците е тежко и това се неглижира вече 20 и повече години. Тук сме в името на децата си", заяви Силвен Фурик, фермер от Франция.

Земеделците настояват за по-ниски цени на енергията и налагане на еднакви правила за фермерите и извън Европейския съюз.

"Искаме хранителен суверенитет, премахване на бюрокрацията, гаранции, че нашата продукция има стойност. Защото сега се внасят продукти от трети страни, третирани с материали, които Европейският съюз ни забранява да използваме и ние ставаме неконкурентноспособни", казва Иниго Гонсалес, фермер от Испания.

Брюксел вече смекчи екологичните си политики, заложени в "Зелената сделка" като премахна от пътната карта за климата целта за намаляване на вредните емисии в земеделието до 2040 г. Според фермерите това не е достатъчно.

"Ще видим дали политиците ще вземат сектора на сериозно и ще чуят исканията ни", казва Хосеп Хускафрас, фермер от Испания.

За разлика от мащабните фермерски протести преди четири месеца мобилизацията този път е без участието на земеделските синдикати.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делото "Дебора": Адвокатите на Георгиев поискаха отвод на съда, разпитът на свидетели продължава
Делото "Дебора": Адвокатите на Георгиев поискаха отвод на съда, разпитът на свидетели продължава
Шиникова отпадна в първия кръг на турнир на клей в Бари
Шиникова отпадна в първия кръг на турнир на клей в Бари