НОВИНИ

Филип Станев: Да се страхуваме от избори, когато имаме демокрация, е несериозно

bnt avatar logo
от БНТ
19:16, 10.06.2021
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Мисля, че всеки един участник в политически процес по света, взимайки участие в демократични избори, би трябвало да има амбицията да се представи добре.

Това каза в "Още от деня" Филип Станев от "Има такъв народ" и допълни, че подобна амбиция за първото място не е лишена от логика.

"Има такъв народ" има съществуваща политическа платформа, която функционира и се представи над очакванията на социолозите от предишните избори", заяви той.

Филип Станев беше категоричен, че в 45-ия парламент партията "Има такъв народ" не е отказала да състави правителство.

"Ние върнахме мандата не заради нещо друго, а защото щяхме да станем заложници на същите партии, срещу които се борим - ГЕРБ, БСП и ДПС".

По думите му тогава партията им реално е можела да разчита на около 92 депутати, заедно с възможните партии за тогавашно коалиране. Това се нарича кабинет на малцинството.

Станев подчерта, че и в предишния парламент, и сега "Има такъв народ" няма да работи с ГЕРБ, БСП и ДПС, "на които се дължи сегашното състояние на държавата".

Ако ситуацията на тези избори се повтори с резултата от предишните, стигаме до един много простичък извод - демокрацията се лекува с повече демокрация. Да се страхуваме от избори, когато имаме демокрация, това е несериозно, отбеляза представителят на "Има такъв народ".

На въпрос дали "Има такъв народ" не рискува да загуби подкрепа от хората, които искат да видят Слави Трифонов в парламента, Филип Станев отговори:

"Отговорност в политиката не се носи в пряка връзка от институционалния пост, който заемаш. Доверието към Слави Трифонов не се е случило заради това, че той е бил депутат, какъвто не е бил. Доверие се гради заради това да държиш на думата си, да спазваш принципите си, да имаш морал и най-вече да си провел каузи, които са били публични за обществото".

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До три дни става ясно ще има ли допълнителни машини за вота и кой ще ги достави
До три дни става ясно ще има ли допълнителни машини за вота и кой ще ги достави
Министър Стоев представи външнополитическите приоритети на България пред Дипломатическия корпус
Министър Стоев представи външнополитическите приоритети на България пред Дипломатическия корпус