НОВИНИ

Продължава търсенето на черната кутия на падналия МиГ-29

bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 10.06.2021
Чете се за: 03:37 мин.
У нас
Слушай новината

Военното министерство разпространи съобщение, в което потвърждава, че пилотът на изтребител МиГ-29 майор Валентин Терзиев е загинал на 9 юни при изпълнението на тренировъчния полет за стрелба по въздушна цел в нощни условия. Сега действията на спасителните екипи са насочени най-вече към намиране и изваждане на черната кутия на самолета. Записаната в нея информация ще разкрие причините за инцидента.

Търсенето се провежда в района, където са намерени отломки от самолета. Предполага се, че там е и черната кутия, която трябва да бъде извадена възможно най-скоро, за да не се повреди записът.

"В момента сме в надпревара с времето, морската среда, на всички е известно, е агресивна и продължителният престой на черната кутия във вода не е желателен. Така че, колкото по-бързо успеем да я открием и извадим, толкова по-голям е шансът това, което се намира в нея, да бъде използваемо и да послужи по-нататък за изясняване на причините за инцидента", заяви контраадмирал Кирил Михайлов, командир на ВМС.

Служебният министър-председател Стефан Янев изрази съжаление, че новините не са добри.

"Мобилизирани са всички средства на ВМС и всички останали елементи на Българската армия, които са в състояние да помогнат, включително и външни средства. Надяваме се да имаме резултат", допълни служебният премиер Стефан Янев.

Емил Ефтимов за падналия изтребител: Намерен е биологичен материал

Към момента морското дъно се обследва с помощта на техника за откриване на мини и подводни обекти. Тази сутрин са открити два метални къса, които вероятно са от самолета. Фирми от морския бизнес и Института по океанология, които разполагат с техника за подводен оглед и визуализация, се включиха безвъзмездно в операцията.

"Дълбоководният робот е с обхват на работа до 200 метра дълбочина. Със сонара се набелязват обекти, след това с робота се оглеждат и се идентифицират и се потвърждават какви са, дълбочина, разположение, ако обектите са малки, може да се извадят с робота, ако не са се преминава към водолазни спускания, същинската подводна работа", добави инж. Йордан Чернаев, главен инженер на "Хидроремонт".

Операцията по търсенето и изваждането на отломките на самолета се координира от специален щаб. В нея участват кораби и вертолети на Военноморските сили.

Стефан Янев: Нямаме добри новини за съдбата на пилота майор Валентин Терзиев

"Присъства експерт от ВВС, за да запознае търсещите екипи с конфигурацията на самолета, въоръжението, за да може действията по установяване на подводните контакти и евентуалното им изваждане на повърхността да бъде извършено при спазване на мерките за безопасност", каза още началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов.

Ако се наложи, в операцията по изваждане на отломките на изтребителя, ще се включат и водолази.

ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЗА ИНЦИДЕНТА С НАШ ИЗТРЕБИТЕЛ В ЧЕРНО МОРЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Репортер: Петър Дойкински

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медици в Шумен изразиха подкрепа към проф. Кантарджиев
Медици в Шумен изразиха подкрепа към проф. Кантарджиев
Намаляване на загубите и непроменена цена обещават от Вик - Русе след ремонта
Намаляване на загубите и непроменена цена обещават от Вик - Русе след ремонта