НОВИНИ

Кабинетът издирва още фирми, свързани със санкционираните по "Магнитски"

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:31, 10.06.2021
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Правителството продължава да работи по издирването на съдружници, членове на управителни органи на фирми и други свързани с тримата санкционирани от САЩ българи по закона "Магнитски" Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев, след като снощи от министерството публикуваха свой списък с 34 свързани компании.

Целта на правителството е с помощта на този нов списък с 34 фирми, който ще бъде разширен скоро и с акционерите в тях за последните 5 години, да не бъдат наказани държавни фирми за работа със свързани с Божков и Пеевски компании.

"Всички министерства са дали указания към предприятията с над 50% държавно участие, както и към всички структури да огледат съществуващите договори и взаимовръзки. Все още обаче няма обратна връзка какви и колко такива договори съществуват", заяви служебният финансов министър Асен Василев.

Решението на правителството ползва по-тясна дефиниция за свързани лица в сравнение с ДОПК и в Закона за противодействие на корупцията, обясни още министърът.

Финансовото министерство публикува разширен списък на лицата, които попадат в обхвата на санкциите

Целта отново е да се ограничи кръгът и ефектът върху държавните дружества.

"В Закона за обществените поръчки има много ясно изключение, ако една обществена поръчка би застрашила икономическата и националната сигурност на страната, това лице може да бъде изключено по допустимост", допълни Асен Василев.

Затова и, според Василев, решението на Министерския съвет е напълно в границите на закона.

Сложен юридически казус - така правосъдният министър Янаки Стоилов определи последствията от санкциите по закона "Магнитски" и опасността като свързани лица да пострадат реално невинни.

"При всички случаи това трябва да се преведе съобразно българския правен ред. Така че това са нови проблеми във взаимодействието на правните системи, които имат глобален световен характер", каза още министърът на правосъдието Янаки Стоилов.

Затова и Стоилов отказа повече коментар по темата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пласидо Доминго пя с благотворителна цел в Мадрид
Пласидо Доминго пя с благотворителна цел в Мадрид
Медици в Шумен изразиха подкрепа към проф. Кантарджиев
Медици в Шумен изразиха подкрепа към проф. Кантарджиев