НОВИНИ

Филип Виденов: Спортът не е на преден план в плановете на държавата

Изпълнителният директор на Българската федерация по баскетбол е обнадежден, че в столицата ще има зала, която да отговоря на изискванията на ФИБА

Филип Виденов
Снимка: Startphoto.bg
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
14:39, 19.03.2024
Чете се за: 03:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Изпълнителният директор на Българската федерация по баскетбол Филип Виденовпризнава, че е трудно да работи за развитието на баскетбола у нас в моментната политическа обстановка.

Бившият баскетболен национал е обнадежден, че в столицата ще има зала, която да отговоря на изискванията на ФИБА.

"С общината не съм водил разговори. Досега беше неразбория голяма и там. Що се отнася до зала "Универсиада", в момента там тече ремонт. Имаме разговори, че ще се ползва за баскетбол. Обсъждахме проекта, който имат - чисто детайлно как да се построи залата, така че да отговоря на изискванията на ФИБА. Имаме големи надежди, че там всичко ще бъде наред, но не съм сигурен кога ще стане готова", поясни той.

Русенецът е впечатлен от играта на националите.

"Надявам се да продължим да играем по същия начин, както срещу Германия. Без значение дали ще побеждаваме или не, начинът, по който изглеждахме беше точно такъв какъвто бих искал да виждам българския отбор са играе. Живот и здраво дано и второто пожелание да се сбъдне. Преди няколко месеца имахме доста сериозни разговори с ФИБА. Има една програма ФИБА Плюс, която ще помогне за структуриране на федерацията по по-правилен начин. Много е сложно в момента понеже спортът не е на преден план в плановете на държавата, въпреки че министерството много ни помага. В последните две години доста добре се разбираме с тях, но не е достатъчно. На целия спорт ни е нужно някакво решение от страна на държавата", заяви Филип Виденов.

Националният тим по баскетбол за мъже получи отличието за отбор №1 за месец февруари. Националът Георги Боянов благодари от свое име и от името на съотборниците си за наградата.

"Наистина това е голяма чест за нас и сме благодарни. Надявам се, че сме успели да зарадваме цяла България. Дано това да помогне за още по-голяма мотивация и себераздаване. Благодаря отново и на феновете в Ботевград. Това, че постигнахме победа над действащия световен шампион, показа, че и невъзможните неща са възможни", заяви той.

Баскетболистът отличи важността на възпитанието и образованието за един спортист.

"Аз съм учил и играл в САЩ. Видял съм може би най-хубавата част от това да бъдеш атлет в САЩ и да вземеш най-доброто образование в световен мащаб, но аз си знаех, че ще се върна някой ден. Обичам си страната и може би това е основната причина да се върна в България. Когато държавата помага да има силна мъжка и женска част за всеки спорт, това ще накара и самите родители да инвестират в своите деца да се занимават със спорт. Образованието и спортът трябва да вървят ръка за ръка, защото мисля, че това е внедрено толкова много в България", каза още настоящият баскетболист на ЦСКА.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Светият синод насрочи избора на нов сливенски митрополит за 26 май
Светият синод насрочи избора на нов сливенски митрополит за 26 май
Христо Иванов: Нека да чуем Мария Габриел и тогава ще коментираме
Христо Иванов: Нека да чуем Мария Габриел и тогава ще коментираме