НОВИНИ

Филми за Елтън Джон и Мария Калас са сред хитовете на Лондонския кинофестивал

филми елтън джон мария калас сред хитовете лондонския кинофестивал
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
13:42, 10.09.2024
Чете се за: 03:02 мин.
Галерия
Слушай новината

От Анджелина Джоли в ролята на оперната прима Мария Калас до документален филм за последните концерти на Елтън Джон в САЩ - тазгодишното издание на Лондонския кинофестивал обещава впечатляващ парад на звезди, съобщава Ройтерс.

Форумът започва с драмата "Блиц" за Втората световна война на носителя на "Оскар" Стив Маккуин. Роденият в Лондон режисьор ще открие на 9 октомври фестивала за трети път със световната премиера на филма си.

В програмата са включени още трилърът Conclave с участието на Рейф Файнс и Стенли Тучи, Queer с Даниъл Крейг, в който бившият Джеймс Бонд играе пристрастен към наркотиците американец, живеещ в Мексико през 50-те години на миналия век, и победителят от фестивала в Кан "Анора" за екзотична танцьорка, която се забърква със сина на руски олигарх.

Подобно на филма с Крейг, "Мария" с Джоли направи премиерата си по-рано на кинофестивала във Венеция.

"Имаме много прекрасни филми, чиито премиери през годината се състояха на някои от най-големите фестивали в света", заяви пред Ройтерс директорката на Лондонския кинофестивал Кристи Матисън. "Освен това, разбира се, имаме и 39 световни премиери на филми", добави тя.

Сред тях е "Радост" с Томасин Маккензи, Бил Наи и Джеймс Нортън в разказ за раждането на първото в света бебе от епруветка през 1978 г.

"Стажантът" за младия Доналд Тръмп с участието на Мария Бакалова като съпругата му Ивана, първият англоезичен пълнометражен филм на Педро Алмодовар "Съседната стая" с участието на Тилда Суинтън и Джулиан Мур, както и Nightbitch, в който Ейми Адамс играе майка домакиня, която започва да проявява кучешки инстинкти, също са сред предложенията.

Сред документалните филми, които ще бъдат прожектирани, са "Елтън Джон: Never Too Late" за завръщането на музиканта на стадион "Доджър" в Лос Анджелис и "Super/Man: The Christopher Reeve Story", който разглежда възхода на покойния актьор Кристофър Рийв към славата на супергерой и живота му след инцидент с конна езда, който го парализира от врата надолу.

Биографичният филм за Фарел Уилям с анимирани герои от тухлички на "Лего" "Piece by Piece", режисиран от носителя на "Оскар" Морган Невил, ще закрие Лондонския кинофестивал на 20 октомври.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петима българи ще участват на турнир по бадминтон в Белгия
Петима българи ще участват на турнир по бадминтон в Белгия
Григор Димитров с открит урок за деца преди мача с Новак Джокович
Григор Димитров с открит урок за деца преди мача с Новак Джокович