НОВИНИ

Финландия е най-щастливата страна в света

Това сочат данните на Световния доклад на щастието

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:55, 20.03.2024 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
По света
Слушай новината

Финландия остава най-щастливата страна в света за седма поредна година според Световния доклад за щастието. След нея се нареждат Дания и Исландия. Сърбия, България, и Латвия са страните с най-голям ръст на индекса на щастието си за периода 2021-2024 г. Най-голям спад на удовлетвореност се наблюдава в Афганистан, Ливан и Йордания. Как се измерва щастието и каква е формулата на финландците за постигането му?

Баланс между професионалния и личния живот, уют у дома, но и в офиса или университета. Свобода и равноправие, сигурност. Това прави финдалндците щастливи.

"Имам възможност да правя каквото искам, имам добро образование, мога да отглеждам децата си в безопасна среда", разказва Хану Корхонен, учител.

И още - образование в крак с времето, свободен достъп до здравеопазване, високо доверие в институциите.

"Финландците са по-щастливи вероятно и защото могат да разчитат на институциите, което означава добре работещо правителство, ниско ниво на корупция и стабилно благосъстояние", отбеляза Йенифър Де Паола, изследовател в Университета в Хелзинки.

Финландците имат добри доходи, но осъзнават, че без тях щастието им би било помрачено. Въпреки това разбирането им за удовлетвореност не е същото като в САЩ например, където успехът често се свързва с финансова печалба.

"Богатството има значение, но е важно и как се разпределя. Във Финландия, Дания и останалите скандинавски държави то е много по-равномерно разпределено, за да може повече хора да се възползват. Социалната държава осигурява психологическа стабилност", каза Ян-Емануел Де Неве, автор на Световния доклад на щастието от Оксфордския университет.

Природата на Финландия е сурова, но красива, а жителите ѝ обичат да са сред нея. Тази близост е друг фактор за усещането за щастие.

"Умението да се живее в хармония също допринася за щастието на хората", категоричен е Йенифър Де Паола, изследовател в Университета в Хелзинки.

Докладът за най-щастливите страни се изготвя въз основа на шест основни критерия - социална подкрепа, доходи, здраве, свобода, щедрост и липса на корупция. Той се основава на оценката на хората за тяхното щастие, както и на икономически и социални данни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова започна с победа на турнир в Кипър
Гергана Топалова започна с победа на турнир в Кипър
Холанд под въпрос за дербито с Арсенал
Холанд под въпрос за дербито с Арсенал