Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Франция обяви национален план за икономия на енергия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:36, 06.10.2022
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Франция обяви национален план за икономия на енергия, в който се залага на изключване на осветлението и по-ниски температури в помещенията. Целта е да не се допусне енергиен срив през зимата.

Френската ядрена енергетика се бори с намаляване на мощностите заради принудителна поддръжка на стареещите реактори. До 2024 година енергийната консумация във Франция трябва да бъде намалена с 10 процента спрямо равнищата от 2019 г. По-далечната цел е въглеродна неутралност до 2050 г. чрез намаляване на енергийната консумация с 40 на сто.

"В крайна сметка е необходима промяна в поведението ни. Да се върнем към това, което нашите баби и дядовци са правили много успешно: мерки, продиктувани от здравия разум, събирането на отпадъци, усет за стойността и скъпоценната природа на тази енергия", заяви Аниес Пание Рюнашер - министър на енергетиката на Франция.

Правителството ще даде пример като поддържа температура от 19 градуса в обществените сгради и до 18 по Целзий в дните, когато мрежата е натоварена. Сред другите мерки са намаляване използването на топла вода в тоалетните и насърчаване на работата от вкъщи.

Въвежда се ограничение на скоростта до 110 километра в час за държавните служители, които управляват правителствени автомобили. Кабинетът е заделил близо 800 милиона евро за енергийна ефективност на бита. Пакетът включва 9000 евро на домакинство за преход от газов бойлер към по-икономичните термопомпи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Малко по-топло днес
Малко по-топло днес
Великобритания може да прибегне до тричасови планирани прекъсвания на тока през зимата
Великобритания може да прибегне до тричасови планирани прекъсвания на тока през зимата