НОВИНИ

Френският институт е домакин на конференцията "Спортът във всекидневието: начин за справяне с трудностите на съвременния живот"

Конференцията ще се състои на 20 юни от 12:00 до 13:30 ч. с вход свободен.

френският институт домакин конференцията спортът всекидневието начин справяне трудностите съвременния живот
bnt avatar logo
от БНТ
19:16, 19.06.2024
Чете се за: 05:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Френският институт в България, "София 2024 – Световна столица на спорта" и Националната спортна академия „Васил Левски“ представят конференция-дискусия по обедно време "Спортът във всекидневието: начин за справяне с трудностите на съвременния живот".

Конференцията ще се състои на 20 юни 2024 г. от 12:00 до 13:30 ч. с вход свободен.

Спортът често е представян като средство за преодоляване на себе си, за усъвършенстване, за постигане на резултати. И все пак, далеч от спорта на високо ниво и специализирането на атлетите, милиони хора включват физическата дейност във всекидневието си, за да се възползват от нейните физически и психологически ползи. Именно тези не толкова добре познати достойнства на спорта ще бъдат разгледани по време на предстоящото събитие.

Участниците в дискусията в сградата на Френския институт в София, ще дебатират по темата до каква степен ежедневната физическа дейност може да помогне на всеки един от нас да се възстанови от психологически тежките или дори травматични ситуации, породени от съвременното общество (изолация, тревога за бъдещето, чувство на безсилие пред обществените промени и т.н.)

Български и френски специалисти ще обсъдят с аудиторията значението на спорта като средство за психологическо равновесие и дори устойчивост, както и важността на мобилизирането на местните власти да подкрепят всички слоеве на обществото – младежи и възрастни хора във всекидневното практикуване на физическа активност.

В дискусията ще участват Тибо Дерини, проф. Елеонора Милева, Десислава Темелкова и Силвия Борисова.

Тибо Дерини е преподавател по Науки и техники на физическите и спортните дейности (STAPS) в Англе и в лабораторията MEPS в Университета на По и Пеи дьо л’Адур (Université de Pau et des Pays de l’Adour). Той изучава устойчивостта на физическата активност от гледна точка на процесите на ангажиране и неангажиране с физическа активност по време на житейските преходи. Използва многостепенни подходи и философската концепция за „физическа грамотност“, за да обучава хората да възприемат устойчиво поведение. Той разглежда активния транспорт като възможност за физическа активност, която насърчава устойчивото поведение.

Проф. Елеонора Милева преподава педагогика и спортна педагогика в НСА „Васил Левски“. Ръководител е на магистърска програма „Младежки дейности и спорт“. Участва като лектор в множество семинари и курсове за учители, треньори и инструктори. Защитава докторска дисертация през 1998 г. и голям докторат на тема „Педагогиката на физическото възпитание и спорта – теоретични, практически и образователни измерения“ през 2015 г. Автор е на монографии, на учебници и учебни помагала, научни статии и доклади, публикувани в авторитетни издания в страната и чужбина. Участва в международни научни форуми, експерт е в национални и международни научноизследователски и образователни проекти, лектор е по програма ЕРАЗЪМ. Изследователските интереси на проф. Милева са насочени в областта на педагогиката на спорта, професионалната квалификация и кариерно развитие на спортните специалисти, стиловете на учене и нагласите на студенти към онлайн и дистанционно обучение и други.

Десислава Темелкова, завършва висше образование в Национална спортна академия „Спортен мениджмънт“ и „Спортна журналистика“. Три години е журналистка в печатно издание. Започва работа в администрацията през 2003 г. и сега е директор на дирекция „Спорт и младежки дейности“, към Столична община. Приоритет на дирекцията е разработване и прилагане на политики в посока развитието на спорта и младежките дейности, създаване на условия за спортни активности, реализиране на младежки политики и кампании, програмно финансиране на дейности на НПО, образователни институции, районни администрации, сдружения.

Силвия Борисова е доцент по естетика, ръководител на Секция „Култура, естетика, ценности“ в Института по философия и социология – БАН. Автор е на книгите „Граници на естетическото съзнание“ (Парадигма, 2017) и „Естетика на тишината и мълчанието“ (ИК Гутенберг, 2019). Лектор по естетика и философия на изкуството. Преводач на хуманитарна и художествена литература.
Консултант и методик към организации в младежкия, образователния, културния и творческия сектори, посветени на популяризиране на неформалното образование и създаване на възможности за реализация на социалните и творческите умения на младите хора. Основните ѝ изследователски интереси са в сферата на естетиката, аксиологията, философската антропология, философия на сетивното възприятие, философия и феноменология на движението, философия на тялото, философия на спорта, философия на образованието.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лудогорец стартира лятната си подготовка с убедителна победа
Лудогорец стартира лятната си подготовка с убедителна победа
Български четвъртфинал на двойки на турнир по тенис в Сърбия
Български четвъртфинал на двойки на турнир по тенис в Сърбия