НОВИНИ

Френското предложение влиза във външната комисия на НС, политиците в Скопие с критики към София

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:24, 22.06.2022
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Преговорните документи с Република Северна Македония както и т.нар. френско предложение, влизат за разглеждане във външната комисия на Народното събрание. Стана ясно, че те нямат секретен гриф и са достъпни за всички народни представители.

Срокът за отговор от страна на България по отношение на предложението на френското председателство може да бъде даден до края на месеца.

На този фон - президентът на Северна Македония Стево Пендаровки определи процеса по евроинтеграция на страната си като "ялов". Според Пендаровски, причината са "ултимативните български искания".

В интервю за ТВ 24 той коментира, че част от страните от ЕС имат забележки относно вмъкването на спора между София и Скопие в преговорната рамка за членство. Според Пендаровски, не бива да се прави компромис по въпросите за историята и езика в Северна Македония.

Той допълва още и че искането на България българите да бъдат включени в конституцията на Република Северна Македония, е трудно да бъде реализирано.

Буяр Османи: Няма френско предложение във външно министерство на РСМ

Външният министър Буяр Османи пък продължава да се придържа към заявката си официално Скопие да даде коментар относно т.нар. "френско предложение" едва, след като страните от ЕС заявят позицията си.

Утре в Брюксел ще се проведе среща на Върха, където 27-те трябва да се произнесат по темата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще има ли консенсус за контрол върху оръжията в САЩ?
Ще има ли консенсус за контрол върху оръжията в САЩ?
Протести "за" и "против" правителството се очакват и днес
Протести "за" и "против" правителството се очакват и днес