НОВИНИ

Габрово затяга мерките срещу разпространението на коронавирус (ОБОБЩЕНИЕ)

Николай Минков
от Николай Минков
20:16, 10.03.2020
Чете се за: 01:32 мин.
Общество

Ситуацията в габровската болница в момента е спокойна. Входните врати са затворени и заключени. Само полицейският екип е тук. Дори няма линейки, които да обслужват спешните пациенти.

Нови 13 проби от снощи и днес са изпратени към референтни лаборатории за изследване за наличие на коронавирус. Едната проба е на жена, която е хоспитализирана в Севлиево и е пътувала до Тайланд, другите две са на мъже, настанени в белодробната болница в Габрово с грипни симптоми. Останалите десет - на медицински персонал от многопрофилната областна болница. 40 са домашно хоспитализираните.

Нощта в габровската болница премина спокойно. В лечебното заведение приемаха само спешни случаи.

БНТ: Защо сте без предпазна маска и обекло?

Шофьор на линейка: Зависи от ситуацията. Слагаме ги само при определени случаи, зависи за какво са ни повикали.

Габрово затяга мерките за хигиена.

Таня Христова - кмет на община Габрово: Хората, които искат да се възползват от адиминистративни услуги, са организирани в приемните и не се допуска струпване на хора. На този етап Социална кухня, звено „Майка и бебе" продължават да работят, разбира се, при спазване на изключително важни мерки за превенция на тези, които предоставят усулгите на тези, които получават услугата.


В данъчната служба се дезинфекцира по два пъти на ден. В сградата не се допускат чакащи граждани. Те са изведени на улицата. Пропускат се само по двама клиента на гишето.

Евгени Златев: Не се притеснявам от коронавируса. Но не знам фактичеки как става плащането онлайн на данъците, които са за имоти и за кола, и затова платих на гише.

Зорница Лозанова - главен специалист в Дирекция "Местни данъци и такси": Към днешния ден се наблюдава спад на хората, които имат желане да заплатят своите данъци и да ползват нашите услуги.

Дезинфекцията не подмина и габровските храмове. Свещениците примат с разбиране работата на санитарните власти.

Отец Станислав - енорийски свещеник: Всеки ден се прави дезинфекция на храма. И ще продължава така до последно нареждане.

БНТ: Има ли отлив на миряните от службите заради опасността от коронавирус?

Отец Станислав - енорийски свещеник: Не мисля, че ще има. Тези които си продължават да си ходят на служба, защото търсят упование в бога.

От вчера са преустановени и откритите дела в габрвския съд, а днес съдебните зали се дезинфекцираха.

Стела Цонева - говортел на Окръжен съд - Габрово: В Оркъжен съд се гледат всички закрити заседания - без участие на страните. Съдът не е спрял да работи.

От кризисния щаб успокоиха родителите на изписаните деца от болницата и поставени под домашна карантина, че ще бъдат компенсирани.

Д-р Николай Пенчоков - ръководтел на Кризисния щаб: По отношение на изписаните деца те ще получат като контактни в болница под карантина от общо практикуващите лекари ще бъдат издадени болнични листове на техните родители.

Общината и регионалният инспекторат обсъждат вариант за поетапно отваряне на ясли, детски градини, училища.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Напрежение заради забраната за културни мероприятия
Напрежение заради забраната за културни мероприятия
Само по три уважителни причини ще може да се нарушава карантината в Италия
Само по три уважителни причини ще може да се нарушава карантината в Италия