НОВИНИ

Гълъб Донев обсъди със социалните партньори бюджет 2023

bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 24.10.2022
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Министър-председателят Гълъб Донев се срещна днес с ръководствата на национално представителните синдикални и работодателски организации. В разговора със социалните партньори участваха също заместник министър-председателят по социалните политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров и министърът на финансите Росица Велкова.

Бюджетът за 2023 година беше основната тема, дискутирана в хода на срещата в Министерския съвет. Синдикатите и работодателите бяха запознати с различните варианти, които Министерството на финансите е разработило по отношение на държавните ресурси през 2023 г. и съответните възможни разчети относно приходната и разходната част на бюджета. Социалните партньори от своя страна изразиха позициите си по темата.

Управлението на дълга, овладяването на инфлацията и начините за ограничаване на сивия сектор също бяха обсъдени в рамките на разговора. Акцент беше поставен и върху значението на средствата по линия на европейските програми и Плана за възстановяване и устойчивост.

В хода на срещата бяха изразени опасения от популистки решения, свързани с бюджета за догодина, които има риск да произтекат вследствие на несигурната политическа ситуация в страната. Министър-председателят Гълъб Донев посочи, че е необходимо да се подходи с разум към съставянето на бюджета и политиците да се отнесат с голяма отговорност към обещанията си и решенията какво да се прави с парите на държавата и на българските граждани.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море без основни футболисти срещу Локомотив София
Черно море без основни футболисти срещу Локомотив София
Илияна Йотова призова депутатите да започнат истинска работа
Илияна Йотова призова депутатите да започнат истинска работа