НОВИНИ

Риши Сунак ще е следващият британски премиер

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:01, 24.10.2022 (обновена)
Чете се за: 06:15 мин.
По света
Слушай новината

Риши Сунак ще бъде следващият британски премиер. Това стана ясно след като единственият друг претендент за поста - лидерката на Консерваторите в Камарата на представителите Пени Мордънт, се оттегли минути преди крайния срок за обявяване на кандидатите.

Сунак имаше подкрепата на над 150 депутати, а тя - малко над 20 гласа. 42-годишният Сунак ще бъде третият британски премиер само за тази година.

Бляскава кариера в света на финансите, последвана от бързо издигане в британската политика - Риши Сунак може да се похвали със завидна биография. Роденият на 12 май 1980 година в Саутхемптън, Сунак е най-малкото от три деца, син на индийски имигранти. Майка му е фармацевт, а баща му общопрактикуващ лекар.

Учи в едно от най-престижните училища на Острова - пансионът за момчета "Уинчестър". Следва политика, философия и икономика в Оксфорд и Станфорд, където се запознава със съпругата си - милиардерската наследница Акшата Мурти. Двойката има две деца.

Сунак често припомня публично, че като млад е помагал в аптеката на майка си и е сервирал в индийски ресторант. Днес е един от най-богатите британски депутати. Според противниците му прекалено богат, за да заема премиерския пост.

Преди да влезе в политиката работи като финансист, включително в "Голдман Сакс". Първия си милион натрупва преди да навърши 30 години.

През 2015 г. е избран за депутат от Консервативната партия. Твърд привърженик на Брекзит, който подкрепя сделката, предложена от Тереза Мей. Лоялността му е възнаградена от наследника ѝ Борис Джонсън, който го назначава за икономически, а по-късно за финансов министър.

Поема един от най-отговорните постове в държавата. Той е само на 39 години, а предизвикателствата пред него са много - разклатената от Брекзит британска икономика и последствията от пълното затваряне заради пандемията. Със своята амбициозна програма за подпомагане на бизнеса и гражданите, Сунак е наричан от привържениците си "човекът, който спаси икономиката ни". Казва, че не се страхува да взима непопулярни решения, ако вярва, че са правилните.

"За мен е чест, че получих подкрепата на моите колеги и бях избран за лидер на Консервативната партия. Да служа на партията, която обичам и на държавата, на която дължа толкова много, е най-голямата привилегия в живота ми. Обединеното кралство е велика страна, но няма никакво съмнение, че сме изправени пред огромно икономическо предизвикателство. Това, от което се нуждаем сега, са стабилност и единство и ще направя всичко по силите си да обединя както партията, така и държавата", заяви минути след като беше избран Риши Сунак.

Някога сред най-приближените на Борис Джонсън, именно Сунак е човекът, чиято министерска оставка доведе впоследствие до падането на Джонсън от власт през юли. Влезе в надпреварата за "Даунинг стрийт" 10, но загуби от Лиз Тръс, за която многократно предупреждаваше, че предлага рискова финансова политика.

"Посланието ми към партията и към държавата е просто - имам план, с който да преведем икономиката ни през тези бурни времена. Трябва да се завърнем към традиционните консервативни политики и това включва да бъдем отговорни и честни. А не да си разказваме приказки", допълва Риши Сунак.

45 дни по-късно вратите на "Даунинг стрийт" 10 най-сетне се отвориха пред Сунак.

За кратко в надпреварата се намеси името на Борис Джонсън, който не скри желанието си да се завърне като премиер. След като събра по-малко от 60 гласа в своя подкрепа, при необходими 100, за да участва във вътрешнопартийния вот, Джонсън се отказа с думите "мога да спечеля, но не е сега моментът". Бившият премиер се оттегли, но не и преди това да опита да разубеди другата кандидатка - Пени Мордънт, да се откаже.

Мордънт за втори път в рамките на няколко месеца не успява да спечели доверието на торите. Бивш министър на отбраната в кабинета Джонсън, тя представя себе си като "човек, който разбира проблемите на обикновените британци".

Родена и живяла в Портсмът, работила като асистентка на илюзионист и доброволка в румънска болница. Влиза в политиката през 2010 г., но за нея се заговаря едва през 2019 г., когато Тереза Мей я назначава за първата жена министър на отбраната.

Преди месец Лиз Тръс я назначи за лидер на торите в Камарата на представителите и председател на Съвета, който трябваше да обяви възкачването на крал Чарлз Трети на трона. Този следобед - минути преди да бъдат обявени резултатите от гласуването в редиците на Консерваторите, Мордънт написа, че се отказва от надпреварата и че напълно подкрепя следващия премиер - Риши Сунак.

Снимки: БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карим Бензема се впечатли от отиграване на футболист на ЦСКА
Карим Бензема се впечатли от отиграване на футболист на ЦСКА
Десетки хиляди протестираха в Унгария
Десетки хиляди протестираха в Унгария