НОВИНИ

Риши Сунак обяви кандидатурата си за премиер на Великобритания

Фани Аронова
от Фани Аронова
16:40, 23.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Слушай новината

Дни след оставката на британския премиер Лиз Тръс битката за лидер на консервативната партия, който ще я замени, се разгаря. Двама претенденти вече обявиха кандидатурите си - бившият министър на финансите Риши Сунак, който се смята за фаворит, и лидерът на Камарата на общините Пени Мордонт.

Очаква се в надпреварата да влезе и бившият премиер Борис Джонсън. В същото време опозицията продължава да иска избори, а хиляди британци поискаха връщане в Европейския съюз.

За бързо разрешаване на политическата криза лидерът на британските консерватори се избира по ускорена процедура и прагът за участие е вдигнат. Ще се допуснат само кандидати, които до утре в 16.00 ч. българско време получат подкрепата на 100 депутати от фракцията на торите в Камарата на общините. Бившият финансов министър Риши Сунак обяви кандидатурата си с туит.

"Великобритания е велика страна, но ние сме в дълбока икономическа криза. Затова се кандидатирам за лидер на Консервативната партия и ваш бъдещ министър-председател. Искам да разреша проблемите в нашата икономика, да обединя нашата партия и да служа на страната ни".

Зад бившия съперник на Лиз Тръс стоят над 140 депутати и подкрепата расте. Лидерът на Камарата на общините Пени Мордонт, която влезе първа в надпреварата, засега разчита само на 23-ма депутати.

"Участвам, за да победя. За партията е важно да има състезание. Мисля, че съм в най-добра позиция да обединя партията", каза тя.

Третият известен претендент още не е обявил сам кандидатурата си.

"Аз разговарях с Борис Джонсън, той определено ще участва и има голяма подкрепа", каза депутатът Джейкъб Рийс-Мог.

Бившият премиер, който се върна преждевременно от ваканция, засега няма нужната подкрепа. Според основната опозиционна сила - Лейбъристката партия, изходът от кризата е в незабавни избори.

"Страната се нуждае от промяна и стабилност, за да се отървем от хаоса, който трае 12 години. Не ни трябва смяна на върха при торите, а смяна на управлението", коментира Киър Стармър, лидер на Лейбъристката партия.

Много британци споделят мнението на някои анализатори, които свързват кризата с Брекзит в края на 2020 г. Вчера хиляди демонстрираха в центъра на Лондон и поискаха Великобритания да се върне в Европейския съюз.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Автомобил се обърна по таван край Благоевград, има пострадали
Автомобил се обърна по таван край Благоевград, има пострадали
Одермат стартира по шампионски новия сезон с успех в гигантския слалом в Зьолден
Одермат стартира по шампионски новия сезон с успех в гигантския слалом в Зьолден