НОВИНИ

Според Николай Денков от ПП има знаци за сформиране на правителство около ГЕРБ

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
15:42, 23.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Пореден ден с политически коментари. "Продължаваме Промяната" и днес потвърдиха, че няма да подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ-СДС, но биха подкрепили важни законопроекти като този за бюджета. Очакват втория мандат.

"Демократична България " също смятат, че решението е във втория мандат, който ще бъде връчен на "Продължаваме Промяната".

Според бившия образователен министър Николай Денков от ПП, ако се стигне до втори мандат, предстоят тежки разговори с БСП. Причината е решението на социалистите да подкрепят Вежди Рашидов за председател на Народното събрание.

"Нямаме категорично решение. Обсъждали сме възможности заедно с предишните коалиционни партньори да се опитаме да съставим правителство на малцинството, но сега с това решение на БСП това ще бъде по-трудно, разбира се", коментира Денков пред БНР.

Според Денков постепенно се заформя мнозинство и той вижда вижда готовност за формиране на правителство около ГЕРБ.

"Ние сме казвали, че е добре да има кабинет, който да взема решения, но този кабинет трябва да е с ясно политическо представителство, за да е ясно като е взето някакво решение, кой носи отговорност".

От "Демократична България" също виждат решение във втория мандат, защото не могат да се коалират с ГЕРБ.

"Ситуацията на ГЕРБ е като малките деца - едно малко дете е направило много бели и казва на родителите си: "Аз ще се променя", но не се променя. Когато ГЕРБ не се променя, а доказателства за това има много, няма как да става дума за взаимодействие и въобще за обща коалиция", коментира Ивайло Мирчев в "Денят започва с Георги Любенов".

Ивайло Мирчев: "Демократична България" няма да подкрепи мандат на ГЕРБ-СДС

От "Демократична България" настояват "Продължаваме Промяната" много ясно да заявят какви са приоритетите им. Казват, че са готови на изключително разумно поведение и подкрепа в определени случаи към "Продължаваме Промяната".

"По-добре е да има едно лошо управление, лошо правителство или пък недостатъчно ефективно, но да има парламент, който да има план. Най-малкият пример - от Плана за възстановяване и развитие трябва да дойдат 10 милиарда лева в България", коментира Мирчев.

Утре контактната група, излъчена от ГЕРБ, продължава разговорите си с в Народното събрание - този път с ДПС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баная триумфира в Малайзия, но титлата в MotoGP ще се реши във Валенсия
Баная триумфира в Малайзия, но титлата в MotoGP ще се реши във Валенсия
Красимир Инински: Малка България отново показа, че е в елита на Европа
Красимир Инински: Малка България отново показа, че е в елита на Европа