НОВИНИ

Весела Лечева с критики за "шизофренно поведение" към БСП, социалистите отговориха с нападки към президента

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
13:14, 23.10.2022
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният министър на спорта Весела Лечева, която е и член на Националния съвет на БСП, отправи остри критики към ръководството на социалистическата партия и поведението на депутатите от БСП в 48-ото Народно събрание. Реакцията на депутатите социалисти не закъсня и те отвърнаха с нападки към служебното правителство и призив към президента Румен Радев.

Връщането на хартиената бюлетина

В "Денят започва с Георги Любенов" Весела Лечева се обяви против внесеното предложение на "БСП за България" за промени в Изборния кодекс, които предвиждат връщането на хартиената бюлетина. Предложение, нееднократно подкрепяно и от ГЕРБ-СДС и ДПС.

"Надявам се да няма нова четворна коалиция и коалиция на хартиената бюлетина. Това е първият законопроект, който внася нашата парламентарна група. Вместо да внесем първия социален закон, сме първи в искането за промяна в Изборния кодекс", каза Лечева.

Изборът на Вежди Рашидов за председател на парламента

Според Весела Лечева подкрепата на социалистите за избора на Вежди Рашидов поставя много въпроси.

"Всеки политик трябва точно да преценява своите действия. Още повече, че когато си давал клетвени декларации и на следващия път си готов да ги престъпиш, това много трудно се разбира от твоите избиратели, членове и симпатизанти. И това го виждам нееднократно от ръководството на нашата партия. Много трудно могат да се обяснят подобни действия. Когато даваш конкретни позиции и действията ти се разграничават, това се нарича лицемерие и отблъскваш своите избиратели. И затова неслучайно партията ни е с такива изборни резултати. Петото място е показателно като действия", коментира тя.

Отношенията с "Продължаваме Промяната"

Напрежението между БСП и "Продължаваме промяната" също не е в полза на социалистите, смята Весела Лечева.

"Това не е ползотворно за работата и състоянието на БСП, защото самият наш електорат вече не знае в каква позиция е, защото това е шизофренно поведение", изтъкна Лечева.

В студиото на "Денят започва с Георги Любенов" Весела Лечева призова за качествена промяна в действията на ръководството на БСП. Според нея свикването на конгрес на партията през февруари е твърде закъсняло и ще предопредели невъзможност за подобна промяна.

Цялото интервю с Весела Лечева вижте във видеото.

Реакцията на депутатите от "БСП за България"

В отговор на критиките на Весела Лечева, парламентарната група на "БСП за България" излезе с призив към президента Румен Радев да не се меси чрез служебните министри в работите на депутатите-социалисти.

Народните представители обвиняват служебното правителство в погазване на принципа на разделение на властите и излизане извън правомощията.

"Уважаеми господин президент, за пореден път Ваш служебен министър си позволява да коментира публично вътрешнопартийни въпроси на БСП. Нещо повече, да изопачава факти, касаещи парламентарната група на БСП и решения, взети от колективните органи на партията и от общото събрание на народните представители.

Г-жа Весела Лечева е назначена от Вас за министър в лично качество. Тя не представлява БСП в служебното правителство.

Започва да става практика членове на Вашия кабинет грубо да се намесват в партийните ни работи. Вече Ви писахме по този повод, но липсата на реакция и продължаващите изявления ни карат да мислим, че всичко това се случва под Ваше давление.

Считаме, че служебният кабинет излиза извън правомощията си, погазва принципа за разделение на властите и това трябва да спре", се казва в позицията на ПГ на "БСП за България".

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станимир Стоилов: Правим грешки на растежа, трябва да се работи
Станимир Стоилов: Правим грешки на растежа, трябва да се работи
Закритите велопаркинги във Варна стоят неизползваеми
Закритите велопаркинги във Варна стоят неизползваеми