НОВИНИ

Ще го бъде ли това Народно събрание - ПП, БСП и ДБ с различни позиции

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
21:42, 22.10.2022
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

Конфигурациите в парламента са все по-трудно уловими, защото се променят динамично. Все по-видимо е разделението между бившите партньори "Продължаваме Промяната" и БСП, след като вчера Корнелия Нинова обяви номинацията на Вежди Рашидов за председател на парламента.

Изострят се и противопоставянията между останалите парламентарни формации. Това кара политиците да са преобладаващо песимисти за възможността за формиране на кабинет.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев днес не отговори категорично дали има разрив в отношенията на партията с БСП предвид вчерашното гласуване на председател в парламента и ще работят ли отново заедно с тях като коалиционни партньори.

"Ние сме дълбоко несъгласни с решението, което БСП подкрепи. Смятаме, че българският парламент заслужава истински действащ председател, а не фасада, зад която някой друг да взема решенията. Имам само един въпрос: във вторник имаме извънредно заседание - господин Рашидов като председател на НС ли взе решението за свикването на това извънредно заседание", попита Василев.

В "Денят започва с Георги Любенов" заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Георги Свиленски заяви, че представителите на всички парламентарно представени партии са определили номинацията на Вежди Рашидов като разумна и са декларирали, че няма да ѝ пречат по време на председателския съвет в Народното събрание вчера. Според Свиленски от "Продължаваме Промяната" са постъпили некоректно след това, с критиките си към БСП и намеците за нови мнозинства.

"Всички казаха: "Това е разумното решение - няма друго". И те, когато обсъждахме - казаха: "Да, добре, предложете го. Ние или няма да участваме, или ще гласуваме против". Всички партии - и "Продължаваме Промяната", и "Демократична България", и "Възраждане" се съгласиха на този подход, но казаха, че няма да го подкрепят по идеологически причини. Това си е техен вътрешнопартиен интерес, тип "да не се оцапаме". Хубаво, няма да се оцапате, но не е политически коректно към българските граждани след това да излизаш и да критикуваш и да говориш за нови мнозинства - няма такова нещо".

Георги Свиленски: Всички партии определиха номинацията на Рашидов като разумна, а после някои излязоха да критикуват

Прогнозата на Асен Василев за бъдещето на 48-ия парламент е, че много трудно ще се формира мнозинство в него, извън това, което вече беше формирано за избор на председател. И все пак той има доза оптимизъм.

"Не бих предпоставил неуспеха на парламента, да го кажа така. Мисля, че е задължение на абсолютно всички политически партии, когато дойде техният ред, да се опитат да направят всичко възможно, за да формират мнозинство и да обединят част от колегите в парламента зад идеите, които те вярват, че трябва да бъдат отстоявани", каза той.

На въпрос ако се стигне до връчване на мандат на "Продължаваме Промяната" за съставяне на правителство какви ще бъдат техните ходове Асен Василев отговори:

"Видяхме че ГЕРБ успяха да формират мнозинство за избор на председател на на третия ден Нека не предпоставяме, че няма да успеят да формират множество и за кабинет".

Ще го бъде ли това Народно събрание? От "Демократична България" са по-категорични.

"Прогнозата засега не е оптимистичната. Ние не се очертава да подкрепим при всички положения първия мандат. Ако "Продължаваме Промяната" поемат ангажимент с втория мандат да опитат да съставят правителство, ще получат нашата подкрепа.

В ефира на БНТ заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски потвърди, че БСП няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, на ДПС или на "Възраждане".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски не успя да победи Локомотив Пловдив на „Герена“
Левски не успя да победи Локомотив Пловдив на „Герена“
Гол на Каземиро дълбоко в добавеното време донесе точката на Юнайтед срещу Челси
Гол на Каземиро дълбоко в добавеното време донесе точката на Юнайтед срещу Челси