НОВИНИ

Русия нанесе нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:20, 22.10.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Русия нанесе нови удари по украинската енергийната инфраструктура, а в цяла Украйна беше обявена въздушна тревога. Руската окупационна администрация в Херсон призова местните жители да напуснат града незабавно заради напрегнатата обстановка.

С подновена настойчивост руските окупационни власти призоваха към евакуация от Херсон. Цивилните и всички отдели на администрацията трябва да минат на левия бряг на Днепър още днес, се казва в съобщението им в Телеграм. Хиляди вече напуснаха града след предупрежденията за предстояща украинска контраофанзива.

Русия продължава да атакува енергийни обекти в Украйна. Според президента Зеленски около 40% от енергийната инфраструктура на страната вече е унищожена. Съобщава се за прекъсвания на тока в няколко области, включително в столицата Киев. Украинците вече доброволно са намалили потреблението си на електроенергия със средно от 5 до 20% в определени дни и в определени райони.На обстрел бяха подложени Харков, Купянск, Бахмут ,Запорожие, Маринка.

Володимир Зеленски заяви, че Москва умишлено забавя износа на зърно от Украйна. Според него 150 кораба чакат на опашка да транспортират украински селскостопански продукти.

"Ето само част от страните към които износът на зърно е забавен заради Русия. Това са Египет, Тунис, Алжир, Мароко, Ливан, Ирак, Китай, Бангладеш, Индонезия. Нашите партньори, ООН, Турция и други са информирани за ситуацията", каза Зеленски.

Киев поиска от ООН и Европейския съюз да изпратят международна мисия за наблюдение на водноелектрическата централа "Каховка". Язовирът в южна Украйна беше превзет в началото на инвазията заради стратегическото му значение: той снабдява с вода анексирания от Москва Кримски полуостров. Киев обвини руските сили, че планират да го взривят, за да предизвикат опустошително наводнение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четири титли за България от Световното по канадска борба в Турция
Четири титли за България от Световното по канадска борба в Турция
От "Мисията невъзможна" до "позитивен реализъм" - контактната група се срещна с ГЕРБ и "Български възход"
От "Мисията невъзможна" до "позитивен реализъм" - контактната група се срещна с ГЕРБ и "Български възход"