НОВИНИ

Как от синя планета Марс е станал пустиня?

Мария Чернева
от Мария Чернева
20:48, 22.10.2022
5452
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Слушай новината

Експертите от НАСА до дни ще представят събраните данни и анализи от изследванията на всички мисии на Марс досега. За човечеството е важно да знае как да забави изстиването на Земята, за да не се превърне в ледения Марс. Това обяснява един от изследователите на планетата професор Франц Ренц. Той е един от участниците в марсоходните мисии на НАСА, а заради фестивала на науката пристигна и у нас.

От няколко години работното му място е на Марс. Задачата му е да се придвижва по марсианската повърхност безаварийно и да разгадава състава на скалите. Но по пътя към Марс, професорът тръгнал с друг съвсем земен подвиг.

"Имаме едно малко устройство, което НАСА много хареса, защото може да открива минерали, съдържащи желязо. В моята лаборатория тази апаратура заема цяла стая, но за Марс трябваше да е малка и да се побира в ръката", казва той.

Кръстили апаратчето Мимос, от "миниатюрен спектрометър" и може може да се каже, че е едно от сетивата на марсохода. Затова стои на носа. И откакто е горе, безотказно и послушно мери и изпраща данни, които Франц трябва да разшифрова. Така той и неговият марсиански пратеник откриват минерали, които доказват недвусмислено, че на Марс е имало вода. Много вода.

"Има няколко минерала, които доказват минало наличие на вода. Но най-впечатляващо е наличието на яросит. Минерал с кристална структура и три хидроксилни групи Той може да се образува само във воден разтвор, при това киселинен. Дори можем да кажем и неговото РН, което е между 2 и 4, каквото е и в нашия стомах", обяснява проф. Ренц.

Проучвайки състава на минералите, учените смятат, че вече са наясно защо Марс от синя планета става пустиня.

"Марс е наполовина по-малък и затова губи много по-бързо енергията си. И за да запазим земята по-дълго синя, трябва да се опитаме да задържим енергията вътре в нея. Няма нужда, например, да изпращаме ядрените отпадъци в космоса, като можем да ги върнем по-дълбоко в земята", казва проф. Ренц.

И още едно уточнение. Оказва се, че Марс е червен само през деня. Привечер, всичките му залези са сини. Няма дъжд, който да изчисти праха с високо съдържание на железни соли. А те пропускат синьо и обагрят със сиянието си теменужените залези.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милан разгроми Монца на Валентин Антов и се изравни по точки с лидера Наполи
Милан разгроми Монца на Валентин Антов и се изравни по точки с лидера Наполи
Мизерни условия в студентски общежития в страната - част от сградите са в разруха
Мизерни условия в студентски общежития в страната - част от сградите са в разруха